Hírek

2005.07.27. 00:00

Veszélyben az európai ház?

Csák E.

[caption id="" align="alignleft" width="132"] Gorbacsov ellensúlyozná az EU-t
[/caption]Az egységes Európa terve mély válságban van, ami katasztrófához vezethet – állítja Mihail Gorbacsov, az utolsó szovjet elnök. A ma is aktív politikus szerzőtársával, Alekszandr Lebegyevvel a Financial Timesban elemzi a helyzetét. Véleményük szerint az EU-alkotmány ratifikációs folyamatának megakadása és a költségvetési vita mély krízisről árulkodik. Gorbacsovék szerint a válság fő oka az, hogy az EU gyors bővítése nehézkessé tette.

Az alkotmány létrehozói a jelek szerint mindent előre eldöntöttek, vagyis kihagyták a döntésből az általuk képviselt embereket – mutatnak rá az orosz elemzők. Ez ahhoz vezethet, hogy az elit elszakad a társadalmaktól. „Jellemző, hogy az Internacionálé lett az alkotmány francia elemzőinek indulója.” A brüsszeli demokrácia vereségének másik végiggondolandó szempontja az EU-tól keletre eső országok – Törökország, Ukrajna, Moldova és Grúzia – csatlakozási vágya – jegyzik meg a szerzők, és az egységes Európa építésének új stratégiáját sürgetik. Ezzel együtt fontos lenne létrehozni Oroszország, Ukrajna, Belorusszia és Kazahsztán új gazdasági közösségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!