Hírek

2005.08.30. 00:00

A bankok állják a károkat

Magda Eszter

Száz magyar internetezőből mindössze ketten éltek a vásárlás lehetőségével. Az e-kiskereskedelemben hazánkban európai viszonylatban is jelentős a lemaradás, 1–2 évvel járunk Nyugat-Európa mögött. Az Egyesült Államokhoz képest 4–5 év a hátrányunk. Internetes szakemberek felhívják a figyelmet: kosárba dobás előtt olvassuk el az üzletszabályzatot, a garanciális feltételeket és az adatvédelmi passzusokat. Győződjünk meg a boltot üzemeltető cég elérhetőségéről, nézzük meg, hogy rendelkezik-e hagyományos postai címmel, telefonszámmal. Tudjuk meg, kapunk-e visszajelzést a vásárlás megtörténtéről. Ezen feltételek teljesítése kötelező érvényű a boltokra nézve.

Nő azoknak a boltoknak a száma, ahol választhatunk az utánvétes és a bankkártyás fizetés között. Egyre többen választják a bankkártyás módszert, amihez általában a megrendelő nevén és kártyájának számán kívül, a plasztiklap hátoldalán lévő számsor utolsó három számjegyét is meg kell adni. Nem kell félnünk attól, hogy az adatok illetéktelen kezekbe kerülnek, azokat ugyanis a kereskedővel szerződött banknak adjuk meg. Külföldi internetes boltoknál ajánlatos meggyőződni arról: az oldal rendelkezik-e védettséget biztosító nemzetközi tanúsítvánnyal. Nem árt tudni, hogy ezt az adott oldal alján található kulcs vagy kis lakat jelzi.

– Amikor egy ügyfél hozzánk fordul, mert valaki jogosulatlanul használta a kártyáját például egy internetes vásárlás lebonyolításakor, először azt kell megvizsgálni, hogy megtett-e mindent a biztonság érdekében – mondja Kiss Éva, a Budapest Bank sajtóreferense. – Minden ügyet egyedileg kivizsgálunk, és amennyiben kiderül, hogy nem a birtokos volt gondatlan, akkor a bank a jogosulatlan tranzakcióból eredő kárt 45 ezer forintig viseli. Ezt egyébként egy 2001-es kormányrendelet írja elő a bankok számára.

Egy év alatt 14 milliós csalás

Magyarországon tavaly a telefon és internet útján lebonyolított vásárlási forgalomban a kártya adatainak jogosulatlan felhasználásából eredő kár 13,8 millió forint volt, amely a bankkártyákkal elkövetett összes kár 7 százaléka. A hazai kibocsátású kártyákhoz kötődő kár összege gyakorlatilag nem változott, mindössze 1 százalékkal emelkedett évente. 2004-ben 204 millió forint volt a visszaélések okozta kár összege, ami egy kártyára vetítve 31 forintot jelent, azaz ennyivel károsulna minden egyes kártya birtokosa, ha a kárösszeg egyenlő mértékben oszlana meg közöttük. A visszaélések darabszámát tekintve kimutatások szerint százezer műveletből három alkalommal éltek vissza valamilyen módon a bankkártyával.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!