Hírek

2005.08.15. 00:00

A délnémet szakadár és a legbutább borjak

Kiéleződött a vita a német választási kampányban, amelynek során konzervatív győzelem esetén a külügyi tárca várományosa, a keresztényszocialisták (CSU) vezére, Edmund Stoiber bajor miniszterelnök sorozatosan sértegeti a keletnémet választópolgárokat.

Gy. Z.

Stoibert immár nemcsak politikai ellenfelei – mint például Matthias Platzeck, Brandenburg tartomány szociáldemokrata (SPD) miniszterelnöke –, hanem elvbarátai, köztük a kereszténydemokrata (CDU) Günther Oettinger baden-württembergi és Christian Wulff alsó-szászországi miniszterelnök is élesen bírálja, sőt, Angela Merkel (CDU) kancellárjelölt is elhatárolódott tőle. „Nem akarja és nem tudja Kelet-Németország embereit megérteni. Kijelentései felelőtlenek és hazafiatlanok” – fejtette ki Platzeck a Welt am Sonntagban.

Az uniópártok most először próbálják meg Németország egyik felét kijátszani a másik ellen. Stoiber a közelmúltban kijelentette, hogy nem tudja elfogadni, „ha a Kelet döntené el, ki legyen Németországban a kancellár”. Frusztráltaknak nevezte őket, akik nem dönthetnek a köztársaság jövőjéről. Legutóbb azt jelentette ki a baloldal választóiról, hogy „csak a legbutább borjak választják ki maguk a mészárosukat”.

A berlini Adenauer-házban, az uniópártok főhadiszállásán megrendezett stratégiai tanácskozáson heves vita alakult ki Wulff és Stoiber között. Wulff önmérsékletre intette a bajor politikust, Platzeck pedig délnémet szakadárnak nevezte Stoibert, aki felpaprikázva fogadta az őt ért bírálatokat. Egymás után többször is kijelentette: „nem hagyom magam nyomás alá helyezni”, és ez – kijelentése szerint – vonatkozik arra a kérdésre is, hogy Berlinbe költözik-e vagy meg kíván maradni Münchenben miniszterelnöknek. A kijelentéseket a jelenlévők értetlenséggel és fejcsóválással fogadták.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!