Hírek

2005.08.03. 06:31

A felvételizők pénteken tüntetnek

Péter Ágnes

Az előzetes bejelentések szerint Egerből, Pécsről, Sárospatakról és Budapestről is érkeznek majd szülők és pedagógusok arra a fővárosi megmozdulásra, amelyet egri szülők szerveznek augusztus 5-én 11 órakor az Oktatási Minisztérium elé.
A demonstrálók többek között Magyar Bálint oktatási miniszter lemondását is követelik az idei érettségik és egyetemi felvételik miatt. A tüntetés egyik főszervezője, Csákváriné Veréb Valéria egri tanárnő lapunknak elmondta: elképesztőnek találja, hogy senki nem mérte fel statisztikailag az újonnan bevezetett rendszert és annak következményeit. A kérdések között felmerül: ki a felelős azokért a diákokért, akiknek a magas követelmények miatt „sikertelenség pásztázta verejtékes munkáját”.  Hozzátette: bár egyáltalán nem bíznak a jogorvoslatban, mégsem nézhetik tétlenül, hogy valaki egy egész évfolyam jövőjét teszi kockára, egy korosztály igazságosságról alkotott illúzióit rombolja le, miközben sikeres érettségiről és felvételiről beszél a tárcavezető.
Közben Klinghammer István, a Magyar Rektori Konferencia elnöke azt közölte: a testület szeptemberben állást foglal az érettségi és a felvételi ügyében. A cél az, hogy a végzős középiskolá-
sok tisztában legyenek, mit várnak el tőlük az egyetemek, milyen érettségit tegyenek a felvételizők, s hogyan számolják a pontszámot annak érdekében, „hogy ne legyenek ilyen anomáliák, mint most” – tette hozzá. Klinghammer azután nyilatkozott erről, hogy tegnap tíz rektortársának részvételével konzultációt tartott.
A személyes álláspontját firtató kérdésre válaszolva a rektor azt mondta: úgy látja, az idei érettségi és a felvételi mindenki számára tanulságokkal járt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!