Hírek

2005.08.19. 00:00

A főváros végre meghajolt a kerékpárosok előtt

Tóth Tímea

[caption id="" align="alignleft" width="254"] Szeptember 22-én újra Budapest utcáira vonul a Kritikus Tömeg
[/caption]Ígéretet tettek a főváros vezetői a budapesti kerékpárút-hálózat bővítésére. Tiba Zsolt főjegyző Demszky Gábor főpolgármester kérésére kidolgozta az önkormányzat javaslatcsomagját, és átadta a kerékpáros szervezetek képviselőinek. E szerint az útépítésekhez kapcsolódóan huszonhárom kilométer kerékpárút épül a fővárosban. Még az idén. A többi között a Bajcsy-Zsilinszky úton, a Vérmezőnél, a Nagytétényi, a Nagy Lajos király úton, a Pesti úton, a külső Bartók Béla és a Budaörsi úton.
– Nagyon boldogok leszünk, ha mindez megvalósul – mondja némi kételkedéssel a hangjában Kürti Gábor, a Kritikus Tömeg nevű kerékpáros felvonulás főszervezője. – Meglepően jó ajánlatot kaptunk, rengeteg javaslatunkat elfogadta az önkormányzat. Leginkább a Bem rakparti kerékpárút elkülönítésének örülünk, mert sok konfliktus volt a gyalogosok és a biciklisek között a közös útszakaszon.
A főváros azt is garantálta, hogy minden, jelenleg felújítás alatt lévő útszakaszon megvizsgálják a kerékpárút kialakításának lehetőségét. Átvették a Városi Biciklizés Barátainak hibajegyzékét is, amelyben sorra vették a bicikliutakon lévő hibákat, akadályokat.
– Talán az új utaknál is fontosabb, hogy a főváros a napokban megkezdi a kerékpárutak festésének felújítását, a belógó bokrok, fák nyírását. Összesen tízmillió forintot költenek erre. Azt is megígérték, hogy a nagyobb irodaházak építőit rendeletben fogják kötelezni kerékpártárolók kialakítására. A közterület-fenntartó vállalatnak pedig biztosítania kell a tiszta bicikliutakat – télen is.
A mesébe illő ígéretek ellenére szeptember 22-én újra az utcára vonul a Kritikus Tömeg. A kerékpáros felvonulás célja azonban ezúttal nem a fővárosi önkormányzat cselekvésre késztetése, hanem a fővárosi biciklizés népszerűsítése lesz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!