Hírek

2005.08.15. 00:00

A kínai sárkány Amerikában

Élethalálharc bontakozik ki a tengeren túl: a kínai gazdaság mind jobban maga alá gyűri az amerikai piacot.

Gyulay Zoltán

Az Amerikában kirakodott kínai árucikkeket tartalmazó konténerek fele üresen tér vissza az ázsiai országba. Amelyiket a visszaútra is megtöltöttek, használt papírt tartalmaz – az amerikai csúcstechnika nagyobb dicsőségére. A kínaiak a tengerentúli szemetet újrahasznosítják: csomagolóanyagot készítenek belőle, amelyben aztán még több mobilt, hűtőszekrényt, számítógépet küldenek New Yorkba. Mindez jól mutatja a két ország kereskedelmének kiegyensúlyozatlanságát: az ázsiai gazdaságicsoda-ország olcsó üzemeiből származó áruk elárasztják az Egyesült Államok piacát, s ezzel gyakorlatilag elvonják a munkahelyeket is.

Az amerikai állampolgárok csak most szembesülnek azzal, hogy az olcsó konkurencia meggazdagodott, méghozzá dollárban. Tavaly decemberben meg kellett élniük, hogy a kínaiak rátették kezüket a nemzet „szent tehenére”, az IBM-re, amikor azonban az Államok legnagyobb energiaóriása is csaknem a népköztársaság birtokába került, riadót fújtak a „vörös veszély” miatt. A képviselőház mindössze néhány ellenszavazattal akadályozta meg, hogy az Unocal nevű olajcéget lenyelhesse a kínai sárkány. Republikánusok és demokraták szinte egy szólamban fejezték ki aggodalmukat, hogy kínai befolyás alá kerülhet az olajellátás. Peking végül az elmúlt héten politikai nyomásra visszavonta ajánlatát.

Mégsem lélegezhetnek még föl az amerikaiak. Az IBM és társai még csak egy új korszak fordulójának előjelei, amelyek a globális hatalom gyakorlását gyökereiben változtatják meg: az amerikai uralom ideje lejárt, Ázsia évszázada pedig – középpontjában Kínával – beköszöntött. Az ország gazdasági nyitása a reformer Teng Hsziao-ping irányításával a hetvenes években dinamikus fejlődést hozott, amely megállíthatatlannak bizonyul. A kínai gazdaság két és fél évtizede esztendőnként átlagosan kilenc százalékkal nő. S bár egyes borúlátók figyelmeztetnek, hogy az iramot nem lehet a végtelenségig fenntartani, a visszaesés elkerülhetetlen – eddig tévedni látszanak.

A legtöbb szakértő egyetért abban, hogy már csak idő kérdése, mikor előzi meg a kínai nemzetgazdaság az amerikait. Ráadásul Kína a fő felelős az amerikai történelem legnagyobb kereskedelmi deficitjéért: exportja az Egyesült Államokba 1990 óta ezerkétszáz százalékkal gyarapodott. A pekingi központi bankban elhelyezett devizatartalékok hétszázmilliárd dollárra rúgnak, és ez éppen elegendő ahhoz, hogy a Kínai Kommunista Párt politikai bizottsága nyomás alatt tartsa az amerikai fizetőeszközt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!