Hírek

2005.08.03. 06:28

A magánorvosok korlátozása mindenkit bosszant, és nem hoz semmilyen hasznot

BAMA

Sóhajtsunk, vegyünk mély lélegzetet! Vizsgálatnál kéri ezt tőlünk az orvos, de most már alighanem akkor is ezt teszszük majd, amikor átvesszük tőle a receptjeinket. A július elsejétől módosított jogszabályok szerint magánorvosok nem írhatnak fel gyógyszereket száz-, illetve kilencvenszázalékos társadalombiztosítási támogatással. Ez a korlátozás a doktorra is vonatkozik, amikor magának, illetve hozzátartozóinak ír fel medicinákat.
Kinek támadt ez az átgondolatlan ötlete, amellyel egyszerre dühíti fel az orvosokat, a gyógyszerészeket és a betegeket? A súlyos hiánnyal küzdő egészségbiztosító remél megtakarítást a jogszabály módosításától? Vagy a felelősöket magasabb szinten kell keresni? Milyen következményei lehetnek annak, ha január elejétől amerikai mintára egészségbiztosítási járulék fizetéséhez kötik majd a most még alanyi jogon járó orvosi kezelést? Hogyan fogadja el majd a társadalom a háromféle (sürgősségi, alapszintű és a magánbiztosítók által finanszírozott, minőségi) egészségügyi ellátást, amelyre az Európai Unióban nincs példa, ha az illetékesek hat hónappal
a mindent felforgató változás tervezett bevezetése előtt még a receptírási szabályok szigorításának hatását sem képesek felmérni?
Ott kezdődik, hogy az önkényesen elrendelt intézkedés semmit sem segít majd a tb-n. Amíg a praktizáló magánorvosoknak több mint kilencven százaléka az állami egészségügy alkalmazásában áll, privát rendelésén is használja majd rendelői vagy kórházi recepttömbjét, hogy legalább a gyógyszerekért ne fizessen többet a betege. Természetesen ugyanezt teszi majd a pro família, azaz a családtagok számára felírt orvosságokkal is. Az a néhány ezer doktor pedig, aki kizárólag magánrendelést folytat – ezek többsége fogorvos –, megkéri majd a páciensét, írasson fel jó előre fájdalomcsillapítót és más szereket a háziorvosával.
Sem az Egészségügyi Minisztériumnak, sem az egészségbiztosítónak nincs apparátusa a végrehajtás ellenőrzésére. A patikusok közölték, hogy finanszírozási szempontból nem hajlandóak ellenőrizni a recepteket.
A Magyar Orvosi Kamara is nyíltan elutasítja, hogy a jogszabály különbséget tegyen magánorvos és közorvos között. Álláspontja világos: a beteg, amennyiben van kártyája, joggal veszi igénybe a tb támogatását orvosságához, bármely magyar orvos írja is fel számára. Az SZDSZ máris bejelentette, hogy az ügyben az alkotmánybírósághoz fordul.
Mindeközben tényleg egyre sürgetőbb az eddigi módon finanszírozhatatlan magyar egészségügy reformja: tetszik, nem tetszik, le kell nyelnünk
a gyermekkorunkból ismerős, rossz ízű orvosságot, a csukamájolajat. De mint a receptfelírási jogszabály körüli anomáliából kitűnik, nem mindegy, ki rázza fel az üveget, hogyan tölti kanálba, és mennyire ügyesen nyomja le a torkunkon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!