Hírek

2005.08.18. 00:00

A mai posta viszi az ügynök igazolványait

I. A.

A mai postával érkezik meg egy magyar nemzetbiztonsági alkalmazott sorszámozott munkahelyi igazolványa és sorszámozott telefonos aranykártyája a Nemzetbiztonsági Szakszolgálathoz. A feladó a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM), akik Magyar Sziget nevű rendezvényük után, takarításkor találtak a levéltárcát, amelyben a szakszolga dokumentumai voltak.
A szolgálatnál már tudtak a visszaszolgáltatott papírokról, mert gazdájuk szabályos jelentést tett feletteseinek arról, hogy elhagyta.
Toroczkai László, a HVIM elnöke a talált tárgy alapján bizonyítottnak látja, hogy a magyar titkosszolgálat megfigyelés alatt tartja rendezvényeiket. Toroczkai az R-Go együttes színes bőrű vokálénekesnőjével kapcsolatos botrányt is a titkosszolgálatok rovására írta.
Tóth András titkosszolgálatokat felügyelő államtitkár közölte, hogy a műveleti munka részletei alapvetően államtitkot képeznek, de azt tagadta, hogy a Magyar Sziget rendezvényein operatív munka folyt. A hivatalos közlemények szerint a szakszolgálat munkatársa magánemberként vett részt a koncerteken. Információnk szerint a Nemzetbiztonsági Szolgálatok szabályzata alapján fegyelmi vizsgálatot kell indítani, ha a használatra kiadott, de a szolgálat tulajdonát képező igazolványokat a munkatárs neki felróható módon elhagyja, és azzal illetéktelen kezekbe juttat államtitkot képező információkat.
„Az a fő probléma, hogy a megtalált iratokat a sajtóhoz is elvitték, s közben olyan dolgokat is belemagyaráznak, amelyek logikailag sem feltétlenül igazak – nyilatkozta lapunknak egy neve elhallgatását kérő szakértő. – Nem lennék a kolléga helyében, mert ez felér egy dekonspirációval, még akkor is, ha az vele koncertlátogatóként történt – mondta szakértőnk.”  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!