Hírek

2005.08.31. 00:00

A nemzeti kérdés mint kampánytéma

Szeptember 5-én tartják a nemzeti összetartozásról szóló csúcstalálkozót a határon túli magyarok szervezeteinek vezetői és a miniszterelnök között. Ezzel kapcsolatban Gyurcsány Ferenc kijelentette: a kormány olyan gyorsan rendezi a határon túli magyarok státusát, amilyen gyorsan csak lehet.

A szerző a Vision Consulting politikai elemzője

A sietség érthető, nemcsak azért, mert a probléma megoldása régóta várat magára, hanem mert a baloldal még a választások előtt meg kíván szabadulni a „nemzetietlen” jelzőtől. Egy magyar–magyar csúcstalálkozó pedig remek alkalom arra, hogy az MSZP bizonyítsa nemzeti elkötelezettségét. A jobboldal hatékonyan sajátította ki a nemzeti kérdést az elmúlt évtizedben, ami nem kis mértékben volt köszönhető a szocialistáknak is. Tehát a baloldal nyilvánvaló érdeke, hogy a nemzeti tematika megszűnjön a Fidesz kizárólagos monopóliumának lenni. Ennek érdekében több erőfeszítést tett az MSZP a közelmúltban is (lásd nemzeti közép kormánya), ám a december 5-i népszavazást követően megint csak a baloldal nemzeti elkötelezettsége kérdőjeleződött meg.

A Fidesz retorikájában állandó jelleggel hangoztatja, hogy a nemzeti érdekeket hangsúlyosabban érvényesítené, és igyekeznek a baloldalt „nemzetietlennek” bélyegezni. Bár Orbán Viktor emlékezetes tusnádfürdői beszéde utáni megnyilatkozásaiban már óvatosabban fogalmazott, legutóbbi szónoklataiból sem hiányzott a kormánykritika és a nemzet hiányosságainak felmutatása: a pártelnök a hét végén Nyírbogáton és Kőszegen emelt szót a nemzeti öszszefogás mellett. Az MSZP az ellenzéki vádakra válaszként általában azt veti a Fidesz szemére, hogy nem határolódik el a szélsőségesen nacionalista kijelentésektől. Mindez előre vetíti, hogy a 2006-os kampánynak is valószínűleg fontos témája lesz a nemzeti kérdés.

Ennek oka egyrészt, hogy az emberek alapvetően fogékonyabbak az ideologikus jellegű témákra, a közvélemény figyelmét könnyebb szimbolikus típusú, mint szakpolitikai kérdésekkel felkelteni. A Fidesz ezt vélhetően maximálisan igyekszik kihasználni majd, a szocialista párt pedig nem térhet ki a kérdés elől. Az MSZP nyilvánvalóan nem lehet „nemzetibb” az ellenzéki pártnál, de nem is ez a célja, csupán a kérdés iránti érzékenységüket kívánják bizonyítani.

A baloldalnak kormánypozícióból lehetősége van (és kötelessége) ténylegesen tenni valamit a határon túli magyarok ügyében, és egy esetleges megállapodással az MSZP komoly sikert érhetne el a nemzeti tematikában, és a nemzeti konszenzus létrehozójának szerepében tűnhetne fel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!