Hírek

2005.09.01. 00:00

A népbarát vezetők

Bak Mihály

Úgy látszik, Magyarországon kiirthatatlan vágy a politikusokban, hogy időnként „elbeszélgetnek” az üzleti élet prominenseivel. Akik ilyenkor összerezzennek, mert tudják, valamit megint akarnak tőlük. Orbán a szerinte stratégiainak ítélt privatizált cégeket fogja „visszakérni”, Gyurcsány pedig a bankok vezetőinek fogja „elmondani”, hogy legyenek szívesek a hiteleket is mérsékeltebb kamattal adni, nem csak a betétek hozamát szorítani lefelé. (A mostani kormány egyszer már „kért” a bankoktól, sokmilliárd pótadót kivasalva belőlük.)

A Fidesz balról előző populizmusának újabb gyöngyszemén nincs ok meglepődni – még akkor sem, ha az egész vircsaft (no nem az a bizonyos „zsebszerződéses, enyhén pálinkagőzös osztrák vircsaft”) nem több szimpla kortesfogásnál. Gyurcsánytól azonban kissé meglepő, hogy nem akarja tudni, mit diktál a piaci logika. A pénzügyi életben például azt, hogy a kamatok alakulása éppúgy árverseny (ha van), mint a hipermarketek öldöklő egymás alá kínálása. Amíg 46 százalék jövedelmezőséget érhetnek el a bankok, mert megtehetik a kamatok égben tartását, addig nem fognak másképpen cselekedni. A magyar gazdasági diplomáciának inkább azon kellene fáradoznia, hogy egy OTP-méretű óriás fantáziát lásson a magyar piacban.

Közhely ugyanis, a látszat ellenére nincs valódi verseny a bankok közt. Az egyetlen tényleges monopólium oldalvizén evezve a többiek is szépen besöprik az ölükbe hulló, példátlan hasznot. A verseny hiányára szakértők már több ízben felhívták a figyelmet. Ezen azonban a ráolvasás, az óhajok közlése nem segít. Ettől persze lehet, sőt, kell is beszélgetni néha a bankárokkal, de a piac még mindig a legjobb eszköz az efféle vadhajtások nyesegetésére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!