Hírek

2005.08.19. 00:00

A pápa hazament

XVI. Benedek pápa tegnap megkezdte négynapos németországi látogatását, melynek során várhatóan a különböző egyházak párbeszédére szólít fel.

Csák Elemér

A katolikus egyházfő különgépe tegnap délben ért földet Kölnben, első külföldi útjának  színhelyén. XVI. Benedek ezt megelőzően számtalanszor járt a német városban, csak akkor még Ratzinger bíborosként. A helyzet különlegességét az is jellemezte, hogy a Szentatya két himnuszt is hallhatott sajátjaként: a vatikánit, mint államfő és a németet, mint német állampolgár. A repülőtéren mintegy 325 ezer ember köszöntötte XVI. Benedeket – főleg azok a hívők, akik a Katolikus Fiatalok Világtalálkozóján vesznek részt. Fogadására megjelent a német államfő és felesége is. A pápa útja tisztelgés a szülőföldnek, de emellett számos egyházpolitikai célja van. Köln a németországi zsidóság központja; különleges eseménye lesz a látogatásnak, hogy a katolikus egyházfő felkeresi az ottani zsinagógát és részt vesz az istentiszteleten. Ugyancsak Kölnben XVI. Benedek megbeszélést folytat protestáns vezetőkkel és találkozik a 3 milliós németországi muszlim közösség képviselőivel. Mint Vatikán állam feje emellett tárgyal Gerhard Schröder kormányfővel és Angela Merkel ellenzéki vezérrel, kancellárjelölttel. A pápa az érseki palotában lakik Kölnben. Tegnap délután rövid hajóutat tett a Rajnán, s szólt az őt köszöntő tömeghez. XVI. Benedek német gyártmányú, különleges járművel, pápamobillal közlekedik Kölnben, biztonságára a svájci gárda emberein kívül több ezer rendőr vigyáz. Köln légterét érkezésének idejére lezárták, a német kormány kérésére radarral felszerelt AWACS gép ügyelt a légtér biztonságára. A németországi látogatás csúcspontja minden bizonnyal a vasárnapi szabadtéri mise lesz a Katolikus Világifjúsági Találkozón; erre legalább 1 millió embert várnak. Az eseményre mintegy kétszáz országból érkeztek zarándokok – a legtöbben Olaszországból. A magyar fiatalok tizennégy egyházmegye, valamint lelkiségi mozgalmak és közösségek képviseletében vesznek részt a rendezvényen. A katolikus világtalálkozó lebonyolítását száz magyar önkéntes is segíti Németországban.

Grúz betörőktől félnek a bécsiek

A bűnözés új minőségének nevezi a bécsi tartományi rendőrségtől Roland Frühwirth a grúz bűnözők mind gyakoribb fellépését az osztrák fővárosban. Bécsben az összes vagyon elleni bűncselekmény egyharmadát írják a kaukázusi köztársaságból érkezők számlájára – a sorból kiemelkedik a lakásbetörések hetven százaléka. Egy többtagú grúz banda a minap bukott le. Gy. Z.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!