Hírek

2005.08.18. 00:00

A rádió ostroma: megint médiaháború van Magyarországon

BAMA

 A Magyar Rádió kuratóriumi elnöke fogta magát,
és munkahelyi folyosójának egyik biztonsági kameráját „használhatatlanná tette”. A kifejezést a Magyar Nemzet használta, bár a lap birtokába jutott felvételekből nem derül ki, hogy ez mit takar: azt, hogy Gellért Kis csak lecsavarta-e a kamerát, hogy az „padlót fogjon”, avagy szét is verte-e önkezével. Szinte mindegy is, ebben a lassan, déjá vu-szerűen hisztérikussá váló médiaháborús hangulatban.
Minden lehetséges. Még az is, hogy a rádiót pénzvisszatartással zsaroló kuratóriumi elnök idővel paranoiássá vált: tart az ipari kameráktól, a telefonos lehallgatástól és az email-figyeléstől, nyilván Orbán Viktor csekkolja a szerverét és Kövér László nézi, melyik honlapról töltődik szellemileg. Bármi történt is Gellért Kissel: jobb lenne, ha nem tenné. Még jobb lenne, ha felállna posztjáról, és onnan nem tenné.
Mi is az aktuális izgalom tárgya? A napokban távozott Kondor Katalin még júliusban, saját hatáskörben úgy döntött, hogy utódlás = helyettesítés, így a vonatkozó törvényt, a szokásjogot és a kompetencia szót félreértve egykori mikrofonállványtársát, Hollós János alelnököt bízta meg azzal, ügyvezesse a Fideszt győzelemre. Ugyanakkor a szocibarát kuratóriumi elnökség négy tagja Göblyös István gazdasági alelnököt bízta meg az ügyvezető elnöki feladattal.
Az úgynevezett nagykuratórium (ez a testület tömöríti a pártkádereket és a kisorsolt, senkit nem képviselő civileket) már éppen Hollós mellett akart volna dönteni, amikor a közszolgálati rádióra lesújtott a Magyar Szocialista Párt vasökle. Gellért Kis ugyanis egyszerűen berekesztette azt az ülést, amely egy neki nem tetsző döntést hozott volna, majd közölte: „A rádió nem lát egy kanyi vasat sem”, amíg Hollós a rádió ügyvezetője. Hollós kinevezése ugyanis szerinte „prolongálja azt a helyzetet, hogy 2001 óta fideszes, jobboldali uralom van a Magyar Rádióban”. Márpedig egy kormányzó párt nem ezt várja a közmédiumtól. Egy kormányzó párt pártatlanságban utazik, függetlenségben, és még  sok mindenben, amit zsarolással lehet keresztülvinni.
A zsarolás szót maga Gellért Kis Gábor is elismerte, holott ez a kifejezés felbukkan egy Büntető törvénykönyv nevű kis kötetben is, amely szerint zsarol az, „aki jogtalan haszonszerzés végett mást erőszakkal vagy fenyegetéssel arra kényszerít, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön, és ezzel kárt okoz, bűntettet követ el, és egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő”. Gellért Kis most ott tart, hogy a 650 millió forintnak kevesebb, mint a felét hajlandó kifizetni a rádiónak (a dolgozók bérének és a honorok kifizetése szerinte „még nem esedékes”). E lépéssel az MSZP nyilván tovább fokozza népszerűségét a rádiósok között. De nem is ez a baj.
A baj az, hogy Magyarországon megint médiaháború van: kicsi, savanyú, sokkal érdektelenebb, mint 93-ban – de a miénk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!