Hírek

2005.08.26. 00:00

A robotoknak is kézzelfogható a valóság

Egy szenzorokkal felszerelt műanyag fólia segíthet a robotoknak tapintani. A mesterséges bőr képes a tárgyak formáját és hőmérsékletét is érezni.

Simon Krisztián

A robotok bőre lassan már semmiben nem fog az emberekétől különbözni – legalábbis a Tokiói Egyetem professzora, Takao Someya szerint. Egy napon a  mesterséges bőr, amellyel a robotok kezét borítják, akár a fényt és a nedvességet is érzékelni tudja majd. Noha idáig még nem jutottak el a japán robotkutatók, de mindenesetre létrehoztak egy olyan mesterséges bőrt, amely képes az érzékelésre. Someya és csapata egy vékony műanyag fóliába elektromos kapcsolókat helyezett, amelyeknek a működése tranzisztoralapú, és amelyek képesek érzékelni a nyomást.

Ily módon kaptak egy hálószerű vázat, amely a bőr huszonöt százalékos tágulását teszi lehetővé. Mivel a mozgatható anyag sikeresen fel tudta venni egy tojás formáját, olyan kisebb, háromdimenziós struktúráknál is lehet alkalmazni őket, mint a robotok ujjai, állítják a tudósok. Ezt követően organikus félvezetők segítségével hőmérsékletszenzorok egész hálózatát helyezték el a bőrben. Ezáltal már mind a nyomás-, mind pedig a hőmérsékletingereket érzékelhette az okos robot.

Egy olcsó és könnyen összeállítható műbőr segítségével a robotok számukra ismeretlen környezetben is könnyebben elvégezhetik majd feladataikat – mutatnak rá az előnyökre  a tudósok. A további finomítások pedig – így például fény-, nyúlás- és nedvességérzékelők alkalmazása – akár emberfeletti képességekkel is felruházhatják a mesterséges lényeket.

A japánok vezető szerepet vállaltak a világ robotgyártásában. Ennek oka az, hogy nincs még egy olyan ipari ország, amelynek lakossága annyira gyorsan öregedne, mint a japán. A felmérések szerint 2050-re  a japán lakosság csaknem egyharmada 65 év feletti lesz. A saját kultúráját féltő nemzet pedig – ahelyett, hogy külföldieket engedne be az országba – inkább gépekkel próbálja enyhíteni az ápoló- és munkásszükségleteket. A tapintani képes bőr hatalmas előrelépésnek számít az igazi humanoid segítőtárs kifejlesztése felé vezető úton.

A gépeket hatalmas tisztelet övezi Japánban. A robotkutyák például már egyenértékűnek számítanak az igazi háziállatokkal. Sokak szerint ennek oka abban rejlik, hogy a japánok ősi vallásuk és hagyományaik révén az élettelen tárgyakat is istenként tisztelik.

Simon Krisztián -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!