Hírek

2005.08.22. 00:00

A rock mumusa Budapesten

Amerika „legrémisztőbb híressége”, a sátánizmussal vádolt Marilyn Manson holnap este ad koncertet a Sportarénában.

Tornai Szabolcs

Szerte a világon, de főként az Egyesült Államokban Marilyn Manson annyi felháborodást és indulatot váltott ki, hogy abba mások már rég belerokkantak volna. Ám ő rendületlenül kamatoztatja az ellene táplált gyűlöletet: világhírű és dúsgazdag. Az önmagát Antikrisztus Szupersztárnak tituláló zenésszel szemben keresztény körökben (most már idehaza is) a legfőbb vád, hogy a Sátán küldöttje, sőt maga a megtestesült gonosz. Nyíltan hirdet erőszakot, gyűlöletet, rettegést, drogfogyasztást, perverziót. Külföldről olyan hírek szivárogtak be, hogy állatokat áldoz, feketemiséket tart, koncerteken ürülékét és vizeletét a közönségre szórja. Egyesek azt is tudni vélik, hogy Manson kioperáltatta lengőbordáit, hogy saját szájával is kielégíthesse magát.

Marilyn Manson annyira visszataszító és rémisztő a színpadon és a klipekben, hogy még a számait jól ismerőket is gyakran elbizonytalanítja. Ám hogy valójában miről van szó, könnyen kideríthető, ha valaki az elrettentő máz alá pillant, és megnézi a hírhedt dalok szövegét. Ezekből az derül ki, hogy Manson egy kétezer éve eltiport ellenmítoszt próbál feltámasztani. Ez az ellenmítosz volt a gnoszticizmus. Kétezer éve a kereszténységgel párhuzamosan vagy vele szembeszegülve terjedtek el azok az irányzatok, amelyeket összefoglaló néven gnoszticizmusnak hívnak. A gnosztikus tanok magva a következő: 1. A világot nem Isten teremtette, hanem egy kontár építőmester. Ez az úgynevezett Demiurgosz Isten helyére tört, de elbukott, és dacos dühében hozta létre a világot. Az Ószövetség prófétái összetévesztik őt Istennel. 2. A világ, az anyag és a test nem valóság, csupán káprázat, és minden rossz forrása. 3. A világ egy hatalmas börtön, amelyből ki kell szabadulni. 4. A kiszabadulást Demiurgosz zsarnoki uralma akadályozza. 5. Mivel a cél az isteni teljesség és egység helyreállítása, a lázadás minden ember kötelessége.

Bár Manson nem egy az egyben énekli meg ezeket az eszméket, világnézetét alapvetően a gnoszticizmusból meríti. Minél jobban ismeri valaki Manson dalszövegeit és nyilatkozatait, annál kevésbé láthatja sátánistának, és megfordítva. A gnosztikusok úgy vélték, hogy Krisztus nem ölthetett testet, fizikai megjelenése érzékcsalódás, puszta látszat volt. Csak az elvakítottak számára tűnhetett hús-vér embernek. Ez azt jelenti, hogy a keresztre feszítés és a feltámadás kegyes csalás, hazugság. Hajdanán az egyházatyák ádáz küzdelmet folytattak, hogy az ilyen eretnek tanokat felszámolják. Azóta bárki, aki a nyugati civilizációban lázad, akarva-akaratlan a gnoszticizmushoz nyúl vissza, és óhatatlanul szentségtörő. Vitatható eszközei és némi megkésettsége ellenére Marilyn Manson is a nagy európai lázadók nyomdokain halad. Aki nem hiszi, járjon utána – akár holnap este nyolckor a Sportarénában.

A kritikusok megítélése is különböző a sztárról

Sebők János (54) zenekritikus: Üzleti vállalkozásról van szó Manson esetében is. Zenéje és műsora olyan szórakoztatóipari termék, amelyet jól bevált módszerekkel állítanak elő. A Manson-féle botrányrocknak megvan a helye a könnyűzene történetében, de nem képvisel maradandó értéket.

Jávorszky Béla Szilárd (40) zenekritikus: Jelentős figura, nagy hatással van számos fiatalra, bár nem biztos, hogy jó hatással. Sokkal többnek tartom múló sztárnál, mivel már több mint tíz éve van a zenei élvonalban. Különleges, nem mindennapi eseménynek tartom, hogy Budapesten koncertezik.

Marilyn Manson (Brian Hugh Warner)

Canton, Ohio, USA, 1969. január 5.

Főbb lemezei: Portrait of an American Family (1994), Antichrist Superstar (1996), Mechanical Animals (1998), Holy Wood (2000), The Golden Age of Grotesque (2003), Lest We Forget (2004), More Maximum Manson (2005)

Jávorszky Béla Szilárd (40) zenekritikus: Jelentős figura, nagy hatással van számos fiatalra, bár nem biztos, hogy jó hatással. Sokkal többnek tartom múló sztárnál, mivel már több mint tíz éve van a zenei élvonalban. Különleges, nem mindennapi eseménynek tartom, hogy Budapesten koncertezik. Marilyn Manson (Brian Hugh Warner) Canton, Ohio, USA, 1969. január 5.

Főbb lemezei: Portrait of an American Family (1994), Antichrist Superstar (1996), Mechanical Animals (1998), Holy Wood (2000), The Golden Age of Grotesque (2003), Lest We Forget (2004), More Maximum Manson (2005) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!