Hírek

2005.08.23. 00:00

A siker titka: edzőtáborok Vlagyikavkazban

Jocha K.

Két Európa-bajnoki címével (2002, 2003) a tarsolyában vitán felül ő a magyar szabadfogású birkózás első számú embere. A Csepeli Birkózó Club kiválósága számára az olimpiák és a világbajnokságok eddig nem hoztak átütő sikereket. Ráadásul az alig egy hónap múlva, Budapesten megkezdődő kötött- és szabadfogású világbajnokságra sem jó előjelekkel készülődhet.
– Az oszétiai Vlagyikavkazban edzőtáboroztunk, ahol az egyik partnerem véletlenül belekönyökölt a kezembe, s máris eltörött a kézközépcsontom. A gipszet ugyan néhány napja már levették, de csak szeptember elején birkózhatok.
– Érdemes ilyen messzire mennünk edzőpartnerek után?
– Egyértelműen igen a válasz. Itthon a néhány szóbajöhető birkózóval túl jól ismerjük egymást. Vlagyikavkazban idén másodszor voltunk; ott legalább nyolcvan edzőpartner várt ránk. Óriási tartalékaik vannak!
– Optimisták lehetünk Ritter Árpád szereplését illetően?
– A világbajnokságok mellett már három olimpián is jártam, de eddig sehol semmi… Nem mentség, de tény: a birkózásban rengeteg függ a sorsolástól. Az athéni olimpián például optimális állapotban voltam, de már az első fordulóban megkaptam a súlycsoport királyát, az orosz Szajtyijevet. Ő a sydneyi olimpiát kivéve évtizede mindent megnyert, amit csak lehetett. Speciális stílusának nincs ellenszere.
– Az ellenfelek ismeretében mit várhatunk a magyar színek 74 kilós képviselőjétől?
– Legalább tíz hasonló képességű birkózó célozza meg a dobogó valamelyik fokát. Sokat nyomhat a latba, miként sikerül az utolsó hetekben a formám csiszolása, és hogy megy a fogyasztás. A vb előtt nálunk készülnek a legjobb szlovák, lengyel, kanadai, japán és egyiptomi birkózók is, így a bőség zavarával küzdhetünk majd. Ami pedig a legtöbbet jelentheti, az a szurkolók fergeteges biztatása.
– Harmincegy éves, meddig marad még a szőnyegen?
– Ameddig élvezem a birkózást, folytatom. Ha ma kellene döntenem, vállalnám a pekingi olimpiát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!