Hírek

2005.08.26. 00:00

A sivatag a végzetük

Üldözik, de szeretik is az illegális bevándorlókat az Egyesült Államokban.

Csák Elemér

A sivatagos Arizona az illegális bevándorlók egyik fő úti célja. Az állam mintegy hatszáz kilométeren érintkezik Mexikóval, s ennek a hosszú határnak az őrzése nem folyamatos. Már csak azért sem, mert nagy része a sivatagon vezet keresztül. Így hát évről évre nő azok száma, akik odavesznek a mexikói szerencselovagok közül. Az amerikaiak meghasonlottak az ügyben: míg a hatóságok több járőrt próbálnak bevetni, humanitárius szervezetek víztartályokat állítanak föl a hívatlan jövevényeknek. Egy hete Arizona és Új-Mexikó állam kormányzója rendkívüli állapotot hirdetett ki az érintett körzetekben, s még több pénzt kíván megszavaztatni a bevándorlással kapcsolatos bűnözés megfékezése céljából.

A vállalkozás azonban szinte reménytelen. A USA Today című lap tudósítása szerint tíz hónap alatt félmillió „úti okmány nélküli idegent” térítettek vissza csupán egy húsz kilométeres szakaszon; senki nem tudja, emellett hányan tudtak még átszökni. Az embercsempészet üldözése egyelőre csak oda vezetett, hogy még többen próbálkoznak az életveszélyes sivatagi övezeten át bejutni az országba. A határőrség egyik fő dolga a lap szerint immár az, hogy összegyűjti a kiszáradt, túlhevült mexikóiak holttesteit.

A probléma régi keletű, és az amerikai törvényhozók jelentős hányada véli azt, hogy más eszközökhöz kell nyúlni, mint a határőrizet szigorítása. A mexikóiak ugyanis nem az „amerikai álmot” kergetik, amikor beszöknek az országba. Egyszerűen munkát keresnek. Az amerikai vállalkozók és földbirtokosok pedig szívesen foglalkoztatják az olcsó munkaerőt. Még úgy is, hogy a törvény bünteti a feketemunkások alkalmazását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!