Hírek

2005.08.18. 00:00

A szezon legrosszabb napja

A balatoni „szezon” betetőzésének is felfogható, ami tegnap Siófokon és környékén történt: bokáig, néhol térdig ért a víz, de nem a tóban, hanem az utcákon. Országosan hasonló a helyzet: a tűzoltók mindenhol megfeszített erővel dolgoztak.

Reggel-összeállítás

[caption id="" align="alignleft" width="250"] Somogytúron a tűzoltókat várták a helyiek. A fél ország víz alá került.
[/caption]Somogy megyében, a Dél-Balatonnál szerdáról csütörtökre virradó éjjel 49,6 milliméter csapadék hullott. Siófokot tegnap reggelre elöntötte a víz. 10–15 centiméter magasan állt az udvarokon, az utcákon, a frekventált tóparti sétányokon is. A tűzoltóság ügyeletese azt mondta: rengetegen kérték a segítségüket, mert a pincék megteltek esővízzel. Sok helyen a csatornarendszerből visszabugyogott a szennyvíz, tele fekáliával. A tűzoltók alig győzték a munkát. Négy–öt méter hosszú és másfél méter mély gödör keletkezett Andocs központjában, ahol leszakadt a Kaposvár–Szántód főút. A tátongó lyuk az aszfaltréteg alá is benyúlt, az esővíz kimosta a gázvezetéket. 20–30 centi vastag iszapréteg terítődött a parkolóba. A sár megtöltötte az út menti vendéglő víz- és szennyvízgödreit is. Kis Valér, a közútkezelő kht. szántódi üzemmérnökségének vezetője azt mondta, hogy a helyreállítás után ma tudják leaszfaltozni az utat, addig elterelik a forgalmat. A reggeli órákban egyébként Törőcsik Ferencné polgármester terelte itt a forgalmat, amíg ki nem értek a rendőrök. Sáros víz került a kegytemplom és kolostor pincéjébe is. Helyenként 8–10 centi magasan állt a víz. Szabó Imre atya azt mondta: tizennyolc éve szolgál itt, de ilyen még nem történt. Veszélybe került szerdán a balatonboglári szüreti fesztivál nyitása, mert a Platán strandon 20 centis víz gyűlt össze.

Elkeseredett lakók tucatjai várták a segítséget a reggeli órákban a 67-es út mentén szerencsétlenül járt falvak utcáin. Viszt a megáradt patak öntötte el, Somogybabodon 200 köbméter vizet szivattyúztak ki a balatonboglári tűzoltók egy autóbuszgarázs és lakóház elől. Látrányban 40 centis víz veszélyeztette a lakóházak alapjait. Somogytúron kilenc ház udvarát öntötte el az áradat, amely csaknem tíz centivel a házak lábazata fölé ért. Németh Zoltán, az egyik veszélyeztetett épület lakója csaknem térdig járt a vízben udvarán. „A válságos helyzetet a medréből kiöntött, gondozatlan Hajagosdi-árok okozta. Az elmúlt években többször kértük az illetékesektől a vízgyűjtő rendezését, eddig nem volt baj, talán ezért sem történt semmi” – panaszolta a somogytúri férfi. Müller Tibor polgármester elmondta: a faluban más településekhez hasonlóan évek óta gond a külterületi árkok takarítása, az ugyanis a vízügyi szervek feladata lenne. A Hajagosdi-árok rendezése közel 10 millió forintba kerülne, ezt önkormányzati forrásból lehetetlen megoldani.

A vízügyi igazgatóság szakemberei két éve 54 köbméter iszapot kotortak ki a 67-es úton átvezető híd alól, akkor megígérték: rendbe teszik a Tetves-patakot és az abba torkolló, a vízelvezetésben kulcsfontosságú árkot, ez azonban azóta sem történt meg. Horváth Iván boglári tűzoltóparancsnok hozzátette: a kaszálatlan árkokban mesterséges gátakat képez a gaz, felgyülemlik az iszap, ez okozza az áradással járó egyre gyakoribb csapásokat az érintett településeken.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Mezőtúron nem sokkal hétfő éjfél után kezdett esni, hajnalra pedig közel 100 milliméternyi csapadék zúdult a városra. A korábbi napok 50–60 milliméternyi esőzése után az újabb özönvizet már nem tudták befogadni a város csatornái. Az alacsonyabban fekvő részek víz alá kerültek, számos helyen a házakba is betört az áradás. Burai József családja egy óra körül arra ébredt, hogy bokáig ér a szobában a víz. „Elkezdtük kimeregetni a vizet, nagy nehezen végeztünk, de három perc alatt ugyanúgy viszszaszivárgott” – meséli a családfő – „ötéves fiamat és a nyolc hónapos kicsit ezért feleségemmel együtt elvittem édesanyámhoz, és segítséget hívtam, hogy legalább a nagyobb bútorok alá téglákat tegyünk. Vízben állt a kiságy, a fiam íróasztala, a szekrények, a friss festés vállmagasságig felázott, minden dohos. Sírni tudnék, úgy néz ki a ház.” Az Eper utca többi lakója is fél lábszárig járt a vízben. Akadt, ahol a beázott mennyezet szakadt be, máshol a konyha úszott el az öszszes eszközzel. Farkas János pedig magatehetetlenül várta a fiát, aki épp ottjártunkkor érkezett meg, hogy száraz, biztonságos helyre menekítse édesapját. Az 71 éves, idős ember egyik lábát korábban amputálni kellett, így menekülni sem tudott, az ágyán ülve figyelte, ahogy emelkedik a víz szintje a szobában.

Dr. Draskovits Dénes mezőtúri polgármester maga is utcáról utcára járva próbálta felmérni a helyezetet, majd elrendelte a harmadfokú belvízvédelmi készültséget. „Alig 36 óra leforgása alatt több mint 160 milliméter csapadék zúdult a városra” – mondta. A nehézségeket tovább fokozta, hogy a villámcsapások miatt többször is áramszünet volt, emiatt pedig nem működtek az elektromos meghajtású átemelő szivattyúk. A problémát dízelüzemű, nagy teljesítményű szivattyúk telepítésével tudták megoldani. Egyelőre felbecsülni sem lehet a károkat, de valószínű, közel 300 ház érintett a katasztrófában. Az újabb, kedd éjjeli esőzés a megyében több települést is súlyosan érintett. Kisújszálláson az éjjel pihenhetett a tűzoltók egy része, ám reggel teljes kapacitással álltak ismét munkába, mert reggelre leesett újabb 42 milliméter csapadék – tudtuk meg a helyi tűzoltóparancsnoktól, Gulyás Lászlótól. A városban tegnap nem volt szükség külső erőkre, a belvíz-védekezési feladatokat a köztestületi tűzoltóság és az önkormányzat közösen látta el.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetőjét, Rétközi Ferencet Szikszón értük el: a városban a legsúlyosabb a helyzet a borsodi települések közül. A kivezényelt szakemberek és a helyiek szivattyúkkal, szippantóautókkal folyamatosan dolgoztak tegnap délután, a kiöntött Vadász-patak ugyanis épületek tömegét vette körül. A hullám 223 lakóházat zárt körbe: azt egyelőre nem tudják megmondani, pontosan hány ingatlanban keletkezett kár, a felmérés folyamatos. Az elöntött házakból négy lakost kellett kitelepíteni, a víz szintje apad ugyan, de mint azt a szakember mondja, rengeteg a tennivaló. Borsodban további településeket is érintett az ár: Felsővadászon félszáz ház udvarára tört be a víz, a vécék, az emésztők több helyen kiöntöttek. Alsóvadászon hat házból hat főnek kellett ideiglenes szállást találni. Boldván húsz ház, míg Mádon 14 épület volt veszélyben: ez utóbbi településen az iskolába, a napköziotthonba is betört a víz. Tállyán az utak is megsérültek, harminc ház került a víz fogságába, pincék is beszakadtak. Rétközi Ferenc elmondta, a védelmi bizottság tegnap délutáni ülésén döntöttek az érintett települések fertőtlenítéséről is, a munkát rövidesen megkezdik. Borsodban több ezer homokzsákot, több köbméternyi homokot használtak fel a védekezéshez.

Békés megyében az esőzések miatt főként Mezőberény, Gyomaendrőd, Békés, Sarkad és Doboz egyes részein gázoltak térdig érő vízben az emberek kedd éjszakától. A tűzoltók 53 helyre tudtak kivonulni szivattyúzni szerdán hajnalig, de a bejelentések száma szinte megszámlálhatatlan volt. Házakba, lakásokba is betört a víz, több helyen 40–50 centis magasságban állt. Vécéket, trágyadombokat mosott ki a csapadék. A szivattyúzások kezdetben csak átmeneti megoldást jelentettek, a vízelvezetést kellett megoldani. Dr. Mucsi Gyula, az ÁNTSZ Békés megyei tiszti főorvosa elmondta: a leginkább veszélyeztetett településeket felkeresték munkatársaik, és megtették a szükséges intézkedéseket. Fertőtlenítést több településen előírtak, ehhez szakmai tanácsadással szolgáltak. Fertőző betegségek elleni védőoltásokat egyelőre sehol nem kellett beadni. Az önkormányzatokhoz szórólapokat juttattak el, a teendőket tartalmazó papírokat továbbítják a lakosságnak.
Harmadfokú belvízvédelmi készültséget rendeltek el Mezőberényben, Gyomaendrődön, Békésen, Dobozon, Csárdaszálláson, Méhkeréken és Köröstarcsán. Másodfokú belvízvédelmi készültség van érvényben Sarkadon, Szarvason, Bélmegyeren és Kamuton.

Egy nap alatt egyhavi csapadék esett

Magyarország legcsapadékosabb területei az ország délnyugati határszéle és a Bakony. Ezeken a helyeken évente több mint 900 milliméter az átlagos csapadékmennyiség, míg az ország legszárazabb térségeiben – így jellemzően a Közép-Alföldön – ennek a mennyiségnek gyakran alig fele. Augusztusban hazánkban átlagosan 44 milliméter csapadék hullik: az elmúlt napokban nem egy helyütt a teljes havi esőmennyiség, sőt, annak duplája esett.
 

Hat éve volt az utolsó nagy ár és özönvíz

Hat évvel ezelőtt, 1999 nyarán, július első két hetében hasonlóan sok csapadék esett és okozott gondokat szerte az országban. Akkor szintén az Északi-középhegységben, a Mecsekben és a Balaton környékén hullott kivételes mennyiségű, többhavi átlagnak megfelelő eső. Akkor az ország minden tizenötödik települését érintette valamilyen formában a rendkívüli időjárás: június– júliusban közel 17 milliárd forintos kárt okozott a lehullott eső.

Járványt okozhat az emésztők kiöntése

A hirtelen jött ár a nem csatornázott területeken kimossa az emésztőket: különösen nyáron magas a járványveszély. Magyarországon ilyen esetekben jellemzően hastífusz és hepatitis A ellen oltják az árvíz sújtotta területen élőket. A fertőzések fejfájással, magas lázzal, hasi tünetekkel járnak, súlyos esetekben a beteg kómába is eshet. Az oltás mellett a klórmeszes, nátrium-hipokloridos védekezés is fontos.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!