Hírek

2005.09.01. 00:00

A tárcákon spórolnának?

Több tárca jelentős elvonással számolhat, ha a kormány a költségvetési hiány csökkentése érdekében a minisztériumoknak szánt juttatásokon akar mintegy 300 milliárdot megtakarítani.

Tibay G. – Izing A.

Sajtóértesülések szerint legalább 300 milliárd forintot szeretne megspórolni a minisztériumokon a kormány. A csökkentést elsősorban az indokolja, hogy a kedvezőtlen gazdasági folyamatok – olajár-növekedés, alacsonyra tervezett inflációs, és magasra belőtt gazdasági növekedési mutatók – mellett a száz lépés programjával kapcsolatos intézkedések is bevételkiesést jelentenek az államkasszának.

A jövő évi költségvetési tervezetet a kormány tegnapi ülésére kellett benyújtania a Pénzügyminisztériumnak. A kabinet egyes elképzelések szerint elsősorban tárcáin spórolna, ez több minisztérium esetében tízmilliárdos nagyságrendű elvonásokat jelent. A kiszivárgott hírek szerint a megspórolandó összeg közel feléről, mintegy 150 milliárd forintról négy tárcának kell együttesen lemondania: az elvonások a gazdasági, földművelési, oktatási és informatikai minisztériumokat érintik majd a legérzékenyebben. Ha az elvonások valóban megvalósulnak, úgy a tárcák struktúrájuk különböző mértékű átalakítása mellett kiírt pályázataik kárára is kénytelenek lesznek spórolni. A tárcák a helyzetet valószínűleg úgy tudják majd tovább kezelni, hogy csökkentik apparátusuk létszámát, valamint megválnak külső cégeik, társaságaik némelyikétől.

A lefaragások legnagyobb vesztese az SZDSZ-es gazdasági minisztérium lehet: a tárcának előreláthatóan 60 milliárd forint körüli összegről kell lemondania. Az értesülések szerint az agrártárca további 50, míg az oktatási minisztérium mintegy 35-40 milliárd forinttal kevesebből kell gazdálkodjon jövőre. A szintén SZDSZ-es informatikai minisztérium költségvetésének közel tizedét veszítheti el. A hírek szerint további elvonások a többi tárcánál is várhatók, így többek közt tízmilliárdhoz közelítő öszszeget faragnak le a Belügy- és a környezetvédelmi minisztériumtól is.

Hogy a találgatások mennyire bizonytalanok, jelzi: Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter lapunknak cáfolta azt az értesülését, hogy a tárcától 50 milliárdot vonna el a jövő évi költségvetés. „Nem tudok erről, a tárca támogatása 400 milliárd forint fölött van, félórával ezelőtt beszéltem Veres János pénzügyminiszter úrral, akivel arról tárgyaltunk, hogy minden rendben van a tárca támogatása körül – tette hozzá Gráf József miniszter. A 2006-os költségvetés irányszámait lapzártánk után ismertették.

A lakásmaffia elleni javaslatokról is szó esett

A kormány tegnapi ülésén a költségvetési irányszámok mellett döntött a számviteli törvény és a lakástörvény változásáról is. Előbbi a kabinet szándékai szerint az egyszerűsített éves beszámolóra kötelezett vállalkozások számviteli terheit csökkenti, a másik jogszabály-változtatással a lakásmaffia ellen lépnének fel. Az árvízkárok enyhítésére a kormány összesen 778 millió forintot fordít. A kabinet szerint sikeres volt a 41 millió forintos sms-kampány. Mint kijelentették, az akció együttgondolkodásra bírta a polgárokat.

A kabinet szerint sikeres volt a 41 millió forintos sms-kampány. Mint kijelentették, az akció együttgondolkodásra bírta a polgárokat. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!