Hírek

2005.08.08. 00:00

A tenger nyilvánossága

Hála a modern tájékoztatási eszközöknek – no, meg a média globalizálódásának – manapság egyenes adásban láthatunk szinte mindent, ami bolygónkon történik: háborút és focimeccset, terrortámadást és űrkísérletet egyaránt.

Csák Elemér

Ezért aztán még visszatetszőbb, ha a megnövekedett nyilvánosság fényében még a régi reflexek működnek, s valahol igyekeznek eltitkolni azt, ami kellemetlen. Felvetődött, hogy ez történt most is, amikor egy mélytengeri mini-tengeralattjáró hálókba keveredett a tengerfenéken. Csábító volt a lehetőség, hogy így legyen, hiszen katonai gyakorlatról volt szó, a merülőeszközt aligha figyelték a Föld körül keringő műholdak, meg hát a baleset kétszáz méteres mélységben történt. Ráadásul – és főleg ezért fogalmazódott meg a gyanú – öt éve már lezajlott egy ilyen dráma. Akkor a világ talán legkorszerűbb atom-tengeralattjárója szenvedett titokzatos balesetet az északi vizeken, s mivel az orosz vezetés nem kért külföldi közreműködést, 111 tengerész ott fulladt meg a hajó belsejében.

A Priz tengeralattjáró és hétfőnyi legénysége tegnap megmenekült. Mert – igaz, hogy csak jó két nap elteltével – Moszkva segítségért fordult a nagy tengeri hatalmakhoz. A gúzsba kötött kis tengeralattjáróról brit robot vágta le a köteleket, s a mentőakció boldog végpillanatait kamerák közvetítették a világnak.

Tanult a Kurszk tragédiájából az orosz vezetés? Valószínűleg igen. Győzedelmeskedett az ésszerűség a nagyhatalmi beidegződések fölött? Talán ez is. Erősebb volt a nyilvánosság ereje a hiúságnál? Szerencsére így történt. A felelőtlenség azonban most is kísértett. Kiderült ugyanis, hogy a szovjet tengerhajózásnak volt korszerű mentőhajója, jobb, mint a briteké, csakhogy azt eladták. A magánosítás során. És kiöntötték a fürdővízzel a gyereket is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!