Hírek

2005.08.24. 07:36

A termés negyede odalesz

A mostanában leszedendő zöldség-gyümölcs termésének 20-25 százaléka elvész a hatalmas esőben. A borágazat már az augusztusnak mínusz 30 százalékkal vágott neki. Jelentős áremelkedés mégsem várható.

Bak Mihály

Nehéz, forró őszt várnak a mezőgazdaságban. A zöldség- és gyümölcságazat képviselői most legalább 20-25 százalék terméskiesést várnak ebben az évben. A minőségre is rossz hatást gyakorol a példátlan mennyiségű csapadék. A zöldség-gyümölcs terméktanács ügyvezetője, Mártonffy Béla úgy látja, hogy a dinnyetermesztés és -kereskedelem anomáliái után most egyebek mellett az ipari paradicsom, a másodvetésű zöldbab és a csemegekukorica az egyik vesztese az időjárásnak. A legfőbb baj az, hogy nem tudják leszedni a termést, amely belerohad az eső áztatta földbe. A gyümölcsök közül az őszibarack, a szilva és a feketeszeder szenvedheti el ugyanezt. Ezek a szokásos vízmennyiségnek legalább kétszeresét vették fel, a leszedés után egy napon belül el kellene adni őket, ami sok helyütt lehetetlen – mondta Mártonffy Béla. Mivel ebben az állapotukban nem tárolhatók, amit azonnal nem tudnak értékesíteni, az tönkre fog menni – tette hozzá.

A 20-25 százalék az átlag terméskiesés, a végeredmény nagyban függ attól, mely termelőnek milyen piaci kapcsolatai vannak. Aki nem képes megoldani a stabil eladást, annak a 40 százalékot is elérheti a vesztesége. Mindez azonban az időjárástól is függ, mert a teljes termés is elrohadhat a földeken, ha nem áll el a szinte folyamatos esőzés. A gombás fertőzések pedig súlyosan rontják a minőséget a zöldség-gyümölcsnél és az ipari növényként számon tartott burgonyánál egyaránt.

A végét még senki sem látja, így azt sem, hogyan hat a rendkívüli helyzet a termelőkre. Mártonffy Béla szerint a reakciók egyike az áremelkedés lenne. Elismeri viszont, hogy a fogyasztók pénztárcája határt szab ennek. Ezt felismerendő nyilván sok termelő saját haszna terhére – ha van neki – megpróbálja mérsékelni az eladhatatlan termés mennyiségét. A jelentősebb drágulás ellen hat a minőség valószínűsíthető romlása is. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a nekünk konkurenciát támasztó országokban a miénkkel azonos időjárás sújtja a mezőgazdaságot. Ahol pedig nem, ott éppen ellenkezőleg, óriási az aszály. Vagyis az import – amelynek aránya a hazai kiskereskedelemben 15-18 százalék, és fele a magyar kivitelnek – az idei termésből valószínűleg nem fog kiegyenlítő hatást gyakorolni a magyar piacra, erősíti meg a terméktanács ügyvezetője. Az ágazat ezért – az adatok összegzése után – azt fogja kérni a földművelésügyi minisztériumtól, hogy nyilvánítsák katasztrófahelyzetté a kialakult állapotot. Ezen felül rendkívüli pénzügyi segítségért folyamodnak az államhoz. S mindenekelőtt azt szeretnék, hogy a jogos támogatásokat haladéktalanul folyósítsák a termelőknek. Az FVM lapzártánkig nem válaszolt kérdéseinkre.

Hasonló a helyzet a szőlészet-borászat terén – derült ki a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa főtitkár-helyettesének szavaiból. Horváth Csaba elmondta: a tavaszi eső és a korai fagyok miatt már augusztusban legalább 30 százalék terméskieséssel számoltak. A további csökkenés és a minőségromlás mértéke attól függ, lesz-e napos, meleg ősz. A korai érésű szőlő szürete legalább két hetet csúszik. Jelenleg azonban a szükséges cukorfok még „sehol sincs” – fogalmazott a szakmai szervezet főtitkár-helyettese.

A borászatban is döntő lehet a termelők esetében az egyéni helyzet. Ilyenkor a szakértelem, a felkészültség és a technológia felértékelődik – mondta Horváth Csaba. A minőségi borok esetében kisebb a veszély, mert jó bort „rossz” évben is lehet készíteni, csak mindig másképpen, igazodva a körülményekhez. Az asztali borok piacán viszont kőkemény a verseny. Az időjárás miatt a növényvédelem költségei tovább nőnek a művelési kiadásokon belül, miközben a felvásárlók inkább az árak lejjebb szorítását fogják megpróbálni. A szelekció tehát felerősödik az ágazatban. Az importban várhatók változások. Sok feltörekvő ország feladni kényszerül a rendkívül nyomott árú kivitelt. Igaz, ezen a területen is érvényes: az országok között voltaképp szubvenciós verseny van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!