Hírek

2005.08.15. 00:00

A víz minőségéről folyik a vita Esztergomban

F. K.

A környezetvédelmi tárca szerint kiváló, az esztergomiak szerint azonban „gyanús” az ivóvíz az érseki városban. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium hétvégén kiadott közleménye szerint a folyóvizekben sem PCB-, sem dioxinvegyületeket nem mutattak ki a vizsgálatok során. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat eredményei szerint pedig a kutakból és a csapvízből vett vízminta kifogástalan minőségű. Mivel a szennyező kilétét még nem lehetett bizonyítani, a vízügyi felügyelőség ismeretlen tettes ellen tett feljelentést.

Meggyes Tamás, Esztergom polgármestere azonban egyáltalán nem elégedett a fejleményekkel. „Kint jártak több hatóság munkatársai, de egyedül a város önkormányzata végzett precíz és mélyreható vizsgálatokat” – nyilatkozta szombaton. A város első embere elmondta, a Kenyérmezei-patak iszapjából kimutatták a dioxin- és PCB-vegyületek jelenlétét. A városi képviselőtestület tagjai lemondásra szólították fel Persányi Miklós környezetvédelmi minisztert.

Medgyessy Balázs, a Fidesz zöld tagozatának vezetője szerint a tárca mindent megtett azért, hogy az újabb szennyezés tényét elhallgassák, és annak mértékét elbagatellizálják. Mint mondta: „ha nincs lakossági bejelentés,  nem derült volna ki, hogy itt egy újabb komoly szennyezésre került sor”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!