Hírek

2005.08.25. 00:00

Állatkínzó állatbarátok

Évek óta lehet lovagolni a Pesterzsébeti Lovasiskolában, bár engedélyt csak most kapott erre a célra a tulajdonos. A telep most is rendezetlen.

Tóth Tímea

[caption id="" align="alignleft" width="233"] A pónik gazdája úgy véli, a lovasiskola nem ötcsillagos szálloda
[/caption]Első látásra azt hittük, roncstelepre tévedtünk. Palából összetákolt rakodóhelyiség-szerű építmény áll az udvaron, használaton kívüli limlomok hevernek szerteszét. Valaha pónilovak futtatására szolgáló fémkeret lóg a bejáratnál, traktor parkol az iroda szomszédságában. Ez a Pesterzsébeti Lovasiskola, ahol a gyerekek egy ezresért lovagolhatnak fél óráig. A Fauna Alapítványnál is többen panaszkodtak az áldatlan állapotokra, amelyek évek óta semmit sem javulnak.

– Egy olyan, palával fedett, istállónak nem nevezhető helyiségben tartják a pónikat, ahol éppen csak elférnek egymás mellett a lovak – tolmácsolja a bejelentők panaszait Balogh Judit, az alapítvány elnöke. – Legalább másfél méteres helyre lenne szükségük az állatoknak, ehhez képest tizenkét póni egy nagyjából tízméteres tákolmányban kénytelen pihenni. Ez nem biztosítja az állatok számára sem a pszichés, sem a fizikális pihenést. Az is előfordul, hogy a díszpónikat lánccal kötik ki az udvaron levert cölöpökhöz.

A telepen nem csak lótartás folyik, lovaglásra is van lehetőség, már a kezdetek óta. Azaz hét éve. Igaz, erről a XX. kerületi Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat csak idén júliusban értesült. Ekkor kereste fel őket a lovasiskola tulajdonosa. Makai Dezső gyermektáboroztatáshoz kért engedélyt. Eddig ugyanis csak lótartásra volt engedélye. Táboroztatásra vagy lovagoltatásra nem. – Nem találtuk megfelelőnek a körülményeket, amikor kint jártunk a területen – mondja Hidvégi Ilona XX–XXIII. kerületi tiszti főorvos. – A szociális helyiségek, a vécék állapota nem felelt meg a kívánalmaknak, nem volt közvetlen folyó víz kézmosásra a mellékhelyiségekben. Nem volt biztosítva az orvosi ellátás. Tele volt az udvar használaton kívüli tárgyakkal. Köteleztük a tulajdonost, hogy szállítsa el a hulladékot, és tegye meg a szükséges fejlesztéseket a szociális helyiségekben. A határidő augusztus tizedike volt.

Mi a napokban jártunk a Mártírok úti telepen, ahol apró gyerekek rohangáltak lovaglócsizmában az istállók és a lomok között. Ha ez már a kért változtatásoknak megfelelő állapot, akkor a szabályokkal lehet a baj. Ha nem, akkor vajon hogyan lovagolhatnak a gyerekek? – tesszük fel a remélhetőleg nem költői kérdést. – Ez valóban nem egy ötcsillagos szálloda – ismeri el Makai Dezső, a tulajdonos. – Az ÁNTSZ kérésének megfelelően kifestettük a mellékhelyiségeket, kiirtottuk a parlagfüvet. A póniknak is megfelelő a palaépület, nincs szükségük fűtött, meleg istállóra, ridegtartáshoz vannak szokva. Igen, egy három-négy méteres lánccal ki szoktuk kötni őket, de ez elegendő mozgásteret biztosít számukra. Nincs ebben semmi különös, évszázadok óta így tartják a pónikat.

Az állatvédők egészen másképp látják, hozzá is látnak hamarosan egy jóléti program kidolgozásához, amely törvényben rögzítené az állatok megfelelő tartásához szükséges alapvető szabályokat.

Ötvenhárom lovat tartanak a szűk területen

A XX. kerületi önkormányzat nyilvántartása szerint 15 minilovat, 18 pónilovat és húsz magyar félvér lovat tartanak a Pesterzsébeti Lovasiskolában. Az önkormányzattól 2001 januárjában kért engedélyt a tulajdonos, amit áprilisban meg is kapott. Az okiratok tanúsága szerint az ÁNTSZ évente felügyeli, hogy az előírásoknak megfelelően folyik-e a lótartás a telepen. Az állatok takarmányozására vonatkozóan eddig nem érkezett panasz egyik hivatalos vagy civil szervezethez sem.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!