Hírek

2005.08.06. 07:45

Amerikai titkos börtönök

Gy. Z.

Az Amnesty International nemzetközi emberjogvédő szervezet azt veti az Egyesült Államok szemére, hogy „tikos embertáborokat” működtet. Ezt annak a két jemeninek vallomására alapozzák, akik állítják, hogy tizennyolc hónapon keresztül ilyen táborban raboskodtak. „Attól tartunk, hogy a két férfi tudósítása csak az első benyomásokat jelenti egy általánosan szokássá vált gyakorlatról” – jelentette ki a szervezet egyik szóvivőnője.
„A bánásmód sokkal borzalmasabb, ami eddig az iraki Abu Ghraibban vagy pedig a kubai Guantánamón, a CIA-létesítményekben volt tapasztalható” – áll a Human Rights First nevű szervezet hasonló témájú jelentésében. A nyomozások pedig azt bizonyítják, hogy 2002 augusztusa és 2004 novembere között az iraki és az afganisztáni amerikai börtönökben száznyolc személy halt meg, s ebből huszonhét halálesetnél a halálozás okaként a „gyilkosság”-ot jegyezték be.
A két jemeni, Nasszer Szálim Ali és Muhammad Faradzs Basmila az egymástól függetlenül elmondottak szerint 2003 augusztusában, illetve októberében került fogságba. Négy napon keresztül a jordániai titkosszolgálat emberei kínozták, majd repülőgéppel ismeretlen helyre szállították és földalatti kazamatákba vetették őket.
Az Amnesty International ezért fölszólította az amerikai hatóságokat, amelyek minden fogvatartott személyazonosságát ismerik, hogy a fogolytáborokat haladéktalanul helyezze nemzetközi ellenőrzés alá. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!