Hírek

2005.08.03. 00:00

Aranyra váltotta a diétáját

Decemberben még 115 kilót mutatott alatta a mérleg, ám Warnecke doktor saját készítésű diétájával húsz kilót leadott, s a múlt heti montreali világbajnokságon 35 esztendősen aranyérmes lett az 50 m mellúszásban. Nem a veteránok között.

Árvay Sándor

Mark Warnecke még az NDK-s időszakban kezdett el versenyezni. Több mint két évtizeden át a legjobb német mellúszónak számított rövid távon, az atlantai olimpiai bronzérme mellé nyert egy kosárnyi egyéb világ- és Európa-bajnoki medált és 28 hazai bajnoki címet. Világrekorder volt, nemcsak hagyományos értelemben, hanem abban a tekintetben is, hogy négy olimpián állt rajthoz. Volt esélye az athéni indulásra is, de végül nem tudta kvalifikálni magát. Nem is csoda – intézték el akkor egy kézlegyintéssel. Túl a harmadik ikszen egy úszó ritkán ér el nagy eredményeket.
Ami nem sikerült 34 esztendősen, összejött neki egy évvel később… Warnecke „nagyapó” 27,63 másodperc alatt történelmet írt: minden idők legidősebb világbajnokaként állhatott a montreali dobogó tetején.
– Ismerem a testemet. Jól tudom, mire van szükségem, mit bír el a szervezetem – mondta, s megállapításából a szakszerűséget aligha hiányolhatjuk, hiszen Herr Warnecke orvosi diplomát szerzett, jelenleg is egy bochumi klinikán dolgozik baleseti sebészként. – Athén előtt az volt a baj, hogy túl sokat edzettem és keveset pihentem. Nem volt idő a felfrissülésre. Ma már tudom, a kevesebb többet ér. Nem mindig az viszi a legtöbbre, aki reggeltől estig nyüstöli magát, éjjel-nappal csak a verseny jár a fejében.
Ami a montreali vébét illeti, a felkészüléshez szüksége volt orvosi tapasztalataira is. Tavaly decemberben még 115 kilót nyomott a doktor úr, ekkora súllyal nem kifejezetten élvezetes a versenysport. A klinikai ügyeleti rendszerrel együtt járó zaklatott táplálkozás, a sok hamburger, csipsz, gyorsan bekapott zsemle helyett változtatnia kellett az étrendjén. Warnecke – mint pályafutása során mindig – egyedi utat választott. Önmaga dolgozta ki az egyedül üdvözítő diétáját.
– Függetlenül az úszástól, le kellett fogynom. Nem éreztem jól magam a bőrömben – mondta, ám nem a hagyományos kúrát választotta, mert azzal már kínlódott eleget. – A legtöbb diéta előbb megöli az izmokat, s csak utána kezdi el a zsírt lebontani. Így nem lehet edzeni, mert elveszik az erő.
Aminósavakban gazdag fogyókúraport fejlesztett ki zsírszegény tejjel kevert reggeli és déli ivókúrájához, esténként pedig halat és húst is engedélyezett magának.
Aranyat hozott a Warnecke-féle diéta készítője számára, s aranyat fialhat a recept is. Az AM-Sport nevű készítményét megvizsgálta a doppinglabor, s mivel engedélyezett termék, az internetes honlapon egyre többen érdeklődnek róla, vásárolnak belőle. Az egy hónapig elegendő 750 grammos csomag negyven euróba (tízezer forint) kerül.
A testes doktor úr tehát néhány hónap alatt visszanyerte versenysúlyát, s egyre hatékonyabban dolgozott az uszodában is. Társaival ellentétben saját ritmusa szerint. Nemcsak a munkaideje, hanem a hangulata is meghatározta, hogy mennyit edz és milyen intenzitással.
– Mikor nem volt kedve úszni, egyszerűen kiszállt a medencéből, megivott egy kávét, és felöltözött – mesélték az esseni klub versenyzői. Warnecke ugyanerről így vélekedik: – Az úszás is munka, sokszor kínokkal tűzdelt tevékenység. Van, aki mással foglalkozik, én az uszodában dolgozom. Hetente öt–tizenkét alkalommal gyakorlok, hol a vízben, hol kerékpáron, hol az erősítőteremben. Tudom magamról, hogyan teljesíthetek a leginkább hatékonyan. Minden ember más…
S hogy ez mennyire így van, arról a különc világbajnok programja is árulkodik. Montrealban bárokban ünnepelte meg aranyát, többször is hajnali négyig mulatott. Miközben tudta: amikor megérkezik Kanadából a frankfurti reptérre, nem hazafelé veszi az irányt, hanem egyenesen a Hockenheimringre. Edzenie kell, mert a hét végén vár rá az újabb feladat: a Porsche-Carrera-Cup sorozat következő futama. A volán mögött az újdonsült úszóvilágbajnok, sebészorvos, Mark Warnecke.

Mark Warnecke

Született: 1970. február 15.

Magasság/testúly: 187/95

Sportága: úszás (mell)

Karrier: olimpiai bronz (100 m – 1996); világbajnok (50 m – 2005), Európa-bajnok (50 m, 1999 és 2000), rövid pályás világbajnok (100 m – 1995; 50 m – 2000), rövid pályás Európa-bajnok (50 m – 1998, 1999 és 2000).

Foglalkozása: orvos

Magasság/testúly: 187/95

Sportága: úszás (mell)

Karrier: olimpiai bronz (100 m – 1996); világbajnok (50 m – 2005), Európa-bajnok (50 m, 1999 és 2000), rövid pályás világbajnok (100 m – 1995; 50 m – 2000), rövid pályás Európa-bajnok (50 m – 1998, 1999 és 2000).

Foglalkozása: orvos

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!