Hírek

2005.08.04. 07:50

Árat emeltek a budapesti taxisok

A budapesti taxitársaságok egy rész már mostantól, a többiek pedig augusztus 15-től emelik tarifáikat. Indoklásuk szerint a jelenlegi viteldíjak nem fedezik a nagyon elszaladt benzinárakat.

Vajta Z.

A City, a 6x6, a Tele5 Taxinál már elsejétől többet kell fizetni. A Főtaxinál, a Rádiótaxinál augusztus 15-én állnak át az új tarifára. A Budataxi utasai szerencséjüktől függően kifoghatnak olyan kocsit, ahol a régi vagy az új kilométer szerint számláznak. Jelenleg az órákat állítják át. A Taxi 2000 augusztus második felében dönt az áremelés mértékéről. Így Budapesten 184-195 forintba kerül kilométerenként a taxizás, ha telefonon rendeljük a kocsit. A szerződéses utasokat már 165-175 forintért is elviszik. Az áremelés mértéke kilométerenként átlagosan tíz forint. Egy öt kilométeres átlagos fuvarnál ez ötven forint többletkiadást jelent. A háromszáz forintos alapdíj nem változott, s a várakozási percdíj is csak néhol emelkedett pár forinttal. Viszont a taxistársaságok többnyire ötszáz forinttal emelik a Ferihegyre utazás árát. Átlagosan 3500-4500 forintot kell fizetni, attól függően, hogy Pesten vagy Budán száll be az utas.

A taxitársaságok még a 230 forintos benzinárakhoz szabták az eddig használt viteldíjakat. Ez nem fedezi a 270 forintos üzemanyagárat. A cégek még nem tudják biztosan, hogyan fogadják az utasok az áremelést. Szerintük előbb-utóbb biztosan tudomásul veszik. Ugyanis a 270 forintos benzinár hatása a taxi után az élet más területeit is befolyásolja.

Alig százezret keresnek havonta?

A taxisofőrök havonta 60-100 ezer forintot költenek benzinre. Van olyan járművezető, akinek az autó lízingdíja, a biztosítás, a benzinpénz és az adójárulékok havonta 270 ezer forintot is elvisznek. Azt mondják, havonta mintegy százezer forint marad a zsebükben.

Vajta Z. Alig százezret keresnek havonta? A taxisofőrök havonta 60-100 ezer forintot költenek benzinre. Van olyan járművezető, akinek az autó lízingdíja, a biztosítás, a benzinpénz és az adójárulékok havonta 270 ezer forintot is elvisznek. Azt mondják, havonta mintegy százezer forint marad a zsebükben. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!