Hírek

2005.08.06. 00:00

Az állam nem én vagyok

Hivatalába lépett Sólyom László: a köztársasági elnök a közjogi méltóságok együttműködését kérte. Mádl Ferenc leköszönő államfő utódja az ország és a nemzet iránti elkötelezettségét méltatta.

Tibay Gábor

[caption id="" align="alignleft" width="285"] Mádl Ferenc leköszönő köztársasági elnök rövid beszédében azt hangoztatta: utódja elkötelezett a demokrácia mellett
[/caption]Visszafogott külsőségek közepette lépett hivatalába tegnap Sólyom László, a Magyar Köztársaság új államfője. A budapesti Sándor-palotában rendezett ünnepségen többek közt részt vett Göncz Árpád és Mádl Ferenc korábbi köztársasági elnök, a legfőbb közjogi méltóságok, az alkotmánybíróság tagjai, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, a legfőbb ügyész és az Állami Számvevőszék elnöke, a kormánytagok, továbbá a parlamenti pártok vezetői. Mádl Ferenc leköszönt köztársasági elnök az ünnepségen utódját méltatva kijelentette: az Országgyűlés közügyekben való jártasságát mérlegelve választotta meg Sólyom Lászlót köztársasági elnökké. Mádl Ferenc szerint a döntésben az is komoly szerepet játszott, hogy az új államfő elkötelezett az ország, a nép, a nemzet, az alkotmány és a demokrácia mellett.

A leköszönt államfő szólt arról, hogy saját mandátuma augusztus 4-én 24 órakor járt le, Sólyom László elnöki munkája pedig augusztus 5-én nulla órakor kezdődött el. Mádl Ferenc arról is beszélt, hogy utódja a köztársasági elnöki tevékenység lényegét ismeri, a folyamatban lévő ügyekről pedig megfelelő tájékoztatást kapott. Mint minden köztársasági elnök – tette hozzá Mádl Ferenc –, Sólyom László is élete végéig viseli a „Magyar Köztársasági Érdemrend nagykereszt a lánccal” elnevezésű, kizárólag államfőknek adományozható kitüntetést. A volt elnök emlékeztetett a törvény szövegére, amely szerint a kitüntetett „tartozik a nemzet javára, az ország fejlődésének érdekében, a haza érdekében, az egyetemes emberi értékek gyarapítása érdekében példamutatóan, hatékonyan cselekedni.”

Sólyom László Mádl szavai után azzal fordult a jelenlévőkhöz: a hazaszeretet jegyében „kollegiális bizalommal” fordul az ünnepségen részt vevő állami vezetőkhöz, azok együttműködését kérve. Az elnök hangsúlyozta: „az állam nem én vagyok, és nem mi, az állam vezetői vagyunk, a magyar állam alkotója a magyar nép”, amelytől az elnök munkájához bizalmat és támogatást remél. A köztársasági elnök hangsúlyozta, az alkotmány értelmében a hatalom a népé, az állami vezetőknek pedig ennek az alaptételnek kell megfelelniük, mégpedig úgy, hogy az emberek jogait és a szabadságjogokat egyaránt szem előtt tartják. Sólyom László beszédében szomorúnak nevezte azt, hogy a haza kifejezés a mai közbeszédben általában a „hazaáruló” szóban szokott szerepelni. Kijelentette azt is: többek között azt szeretné, ha államfői mandátuma alatt visszanyernék jelentésüket az olyan fogalmak, mint a haza, a tisztesség és a hűség.

A köztársasági elnök Göncz Árpádhoz és Mádl Ferenchez szólva örömét fejezte ki, hogy „ilyen elődök” nyomába léphet. Hozzátette, személyes okból is örül, mivel Mádl Ferenc munkásságát és tevékenységét barátként és kollégaként is szemmel kísérhette. Sólyom László közvetlen elődjét az európai gondolat nagy hívének és harcosának nevezte. A beiktatási ceremónia előtt a Sándor-palota előtti téren megközelítőleg tízfőnyi csoport tartott tüntetést, tiltakozva Sólyom László köztársasági elnökké választása ellen. A Magyar Nemzeti Front által szervezett demonstráción a tiltakozók többek közt „A négyek bandájának jelöltje”, valamint „Váltsunk kormányt, váltsunk ellenzéket” feliratú táblákat mutattak fel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!