Hírek

2005.08.06. 08:05

Az Illés szekerén Csíkszeredában

Az Illés eddig még sosem szerepelt Erdélyben. Igaz, a Fonográffal megfordultak már erdélyi, sőt bukaresti koncerthelyszíneken, és akkor egy-egy Illés-nótát is felcsempésztek a színpadra.

Csontos Tibor

[caption id="" align="alignleft" width="320"] A koncert egyedi és megismételhetetlen volt, hiszen az együttes Erdélytől is elbúcsúzott. Balról: Szörényi Levente, a doboknál fia, Szörényi Örs foglalta el Pásztory Zoltán elárvult helyét.
[/caption]– Tenyerükön hordoztak bennünket csíkszeredai vendéglátóink – mondta Szörényi Levente, aki örömteli Illés-koncertet ígért tegnap estére az erdélyi város rockarénává előléptetett főterén.
Ráduly Róbert polgármester szerint  kiemelkedő esemény az Illés búcsúkoncertje. A városháza képviselői vastapssal fogadták az együttes tagjait, s egyperces néma csenddel adóztak a zenekar májusban elhunyt dobosa, Pásztory Zoltán emlékének, akitől a csíkszeredai fellépés ötlete is származott. Az Illés csütörtök esti főpróbáján a közönség is edzett. Néhányan meglobogtatták a decemberi népszavazásra emlékeztető, gyászszalagos nemzeti színű lobogót, mások „Mentsétek meg a székelyeket!” kiáltásokkal töltötték ki a várakozás idejét. – Mindig éreztem, hogy dalainknak különös érzelmi többletük van errefelé. A magyar nyelvű számok korábban a szabadság levegőjét hozták el ide – tette hozzá Bródy János. A várost felpezsdítette az Illés. A Role együttes meghívta őket a próbájára. Szörényi Levente csettintett, amikor meghallotta moldvai csángó rockballadáikat.

A tegnapi helyi napilapok címoldalon hozták az Illés csíkszeredai programját. Hogy a főtérre várt tömeg jobban elférjen, még a koncerthelyszín környékét is lezárták. Tegnap a városban már nem lehetett szálláshelyet kapni, hordószámra fogyott a csíki sör, a kürtőskalácsosok is alig győzték sütni az itteni koncertcsemegét. Legalább százötvenezren töltötték meg tegnap este a csíkszeredai térarénát. Sokan azt szerették volna, ha az Illés-buli a város főteréről felköltözik a csíksomlyói dombokra, ahol két éve háromszázezren nézték végig az István, a királyt. – Most is annyian lettünk volna, ha az Illés közelebb költözik az égbolthoz, és felviszi a koncertjét Csíksomlyóra – kesergett egy Illés-pólós, húszéves helybeli lány, aki hozzátette, volt már itt az Edda, a Republic, de ez most más, nagyon más.

A mamutkoncert előtt láthatóan a Pásztory Zoltán helyére beugró Szörényi Örs izgult a legjobban. – Nem tudom szavakba foglalni, milyen érzés barátom és mesterem, Pásztory Zoltán helyett játszani – mondta. Óriási taps dübörgött végig a  nézőtéren, amikor az Illés színre lépett. A közönség végigénekelte a bulit: a szerelmes, vicces, hazafias dalokat. A könnyeiket sem szégyellték, amikor huszonnégy év után először hangzott fel itt az 1848 március vagy az Európa csendes című dal. 

Illés Lajost korábban arról kérdezték, milyen lesz a koncertprogram. Azt mondta: az első szám lesz a műsor, a többi a ráadás. Nos, a legendás együttes generációs himnuszával, a Miért hagytuk, hogy így legyen? című dallal kezdett. – Tényleg – kérdezte egy középkorú hölgy a forró hangulatú buli végén –, miért is hagytuk, hogy így legyen? Az Illés egy darabka anyaországot hozott el hozzájuk a színpadra, amely fölött a megismételhetetlen Illés-buli végén tűzijáték borította el a csíki eget.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!