Hírek

2005.08.19. 06:56

Az inkák ősi csomóírásának rejtélye

Az inkák titokzatos csomói nem kincses térképként vagy varázserejű amulettként szolgáltak, hanem a közigazgatásban volt fontos szerepük.

Simon K.

[caption id="" align="alignleft" width="185"] A csomóírás még számtalan rejtélyt tartogat a jövendő tudósainak
[/caption]A csomós fonalak tartották össze az inkák birodalmát. Valószínűleg az úgynevezett kipuval jegyezte fel a dél-amerikai indián nép az óriás birodalom igazgatásához szükséges tényezőket: a háziállatok és a rendelkezésre álló munkások számát, valamint a kukorica terméshozamát. „Az adófizetők kötelessége volt, hogy munkaerejük egy részét az állam hasznára fordítsák” – számolt be Gary Urton és Carrie Brezine, a cambridge-i Harvard Egyetem két kutatója. Az inkák ugyanis nem ismerték a pénzt, az adót két kezük munkájával fizették. Munkaidejük egyharmadát a nappal egyenrangúnak tartott uralkodónak ajánlották fel, egy másik harmadot az öregekre és a gyengékre áldoztak, a maradékból tartották el családjukat. A kipuk titkát sokáig képtelenek voltak megfejteni a tudósok. Az 1920-as években egy amatőr kutató, Leland Locke azzal állt elő, hogy a kipuk számjegyzékként szolgáltak. Az egyes csomók számokat jelentettek, a nagy csomók tízesek, az üres helyek nullák voltak. Az 1970-es években megdőlt ez a teória: a Cornell University kutatóinak ugyanis feltűnt, hogy az idáig fennmaradt kipuknak több mint húsz százaléka nem illik bele Locke számrendszerébe.

A világon összesen 800 kipuról tudnak. Ezek esetében a tudósoknak nincs olyan támpontjuk, mint a rosette-i kő, amelynek háromnyelvű feljegyzései segítségével a 19. században megfejtették az egyiptomi hieroglifákat. A kutatók egy speciális program segítségével 21 kipu adatait vizsgálták meg. A fő fonal minden esetben több ezer változatos színű és hosszúságú mellékfonalba ágazott. Minden fonalon számos különböző csomót találtak, amelyek között egy-egy motívum gyakran ismétlődött. Az új elképzelések szerint nyolcvan tartomány helytartói tartották számon lakosaikat a kipuk segítségével. A népességet ezres, ötszázas, százas, majd tízes csoportokba osztották. A fonalak színe és a csomók elhelyezkedése mutatta, hogy az uralkodónak mennyi és milyen alattvaló áll rendelkezésére. Most azt kutatják, az inkák milyen módon különböztették meg az embereket, az állatokat és a terméseket jelképező csomókat egymástól.

Simon K. A csomóírás még számtalan rejtélyt tartogat a jövendő tudósainak -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!