Hírek

2005.08.30. 00:00

Az MSZP két ősbűne és a Fidesz

A szerző a Political Capital elemzője

Mintha egyszerre két, illetve három ciklust léptünk volna vissza az időben. Az elmúlt hétvége politikai vitái kísértetiesen hasonlítottak az 1994-es és az 1998-as kampányra. A Fidesz ismét egyre hevesebben támadja a privatizációs megállapodásokat és terveket, ahogyan a Horn-kormány utolsó időszakában is kiemelten fontossá vált ez a téma. Kövér László pedig ahhoz az időszakhoz tért vissza, amikor Horn Gyula a saját nemzetére támadó „pufajkásként” jelent meg a jobboldalon. Ha az eredményekre és következményekre is visszatekintünk, akkor egy-egy, hiszen a privatizációellenesség hatékony fegyvernek bizonyult az első MSZP–SZDSZ-koalícióval szemben, ugyanakkor Horn Gyula kemény bírálata bumeránghatást váltott ki, és növelte az MSZP miniszterelnök-jelöltjének támogatottságát 1994-ben.

Ami Orbán Viktor és Kövér László utóbbi napokban tett kijelentései mögött meghúzódik, az valójában a szocialistákkal szembeni két legalapvetőbb támadási pontra utal, amelyek az elmúlt másfél évtizedben végigkísérték a politikai vitákat. A jobboldalon az MSZP ugyanis két ősbűn miatt nem lehet soha elfogadott politikai erő: az egyik az utódpártiság, a másik az ezzel összefüggő hatalom, vagyon és a kapcsolatok átmentése. Orbán és Kövér ezeket osztotta fel egymás között, és a heves reakciókból ítélve, legalább akkora vihart kavartak, mint alig néhány hete a hírhedtté vált tusnádfürdői beszéddel.

Kérdés, hogy mennyi tudatosság, milyen stratégia fedezhető fel amögött, hogy a Fidesz kisebb-nagyobb rendszerességgel ráront a baloldalra, miközben zajlik a Nemzeti Konzultáció. Utóbbi azért fontos, mert célja éppen az, hogy a Fidesz elérje azokat a szavazókat is, akik akár az MSZP-re is adhatnák szavazatukat. Az ő megszólításuk érdekében több ismerős arc is egyre gyakrabban bukkan fel a Fidesz oldalán: Pozsgay Imre, Szűrös Mátyás és Csintalan Sándor személye most arra hivatott, hogy éket verjen a baloldali szavazók és az MSZP közé. Az ő szerepvállalásuk Orbán Viktor mellett azt az állítást támasztja alá, amelyet a Fidesz már nyíltan vállal: a nagyobbik ellenzéki párt még a szociáldemokráciát is hitelesebben képviseli, mint a „magát baloldalinak nevező” MSZP.

A Fidesz által megcélzott három- millió szavazó elérése szempontjából ugyanakkor kulcskérdés, hogyan lehet az utódpárt elleni éles támadásokat, a privatizációellenességet, a sikeres nemzetet és a kádári nosztalgiát egymás mellé helyezni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!