Hírek

2005.08.16. 00:00

Az unió lassul, hazánk gyorsul

Bán K.

A magyar gazdaság gyarapodása a 4 százalékot is meghaladhatta az év második negyedévében – derül ki az Ecostat KSH Gazdaságelemző és Informatikai Intézet gyorsjelentéséből. Mindez azt jelzi, hogy az előző év azonos időszakához képest a bűvös és mindenhatónak tartott bruttó nemzeti termék (GDP) lényegesen javult. Tavaly ugyanis a növekedés csupán 2,9 százalék volt az évnek ebben az időszakában, míg idén 3,8-4,2 százalékos lehet a gazdaság bővülése, vagyis a nemzeti teljesítmény mértéke.
Már maga a „csupán” – amit az előző esztendőről mondtunk – is figyelemreméltó, hisz az unió statisztikai hivatalának adatai szerint az eurózónában (ahol már bevezették az eurót), illetve az Európai Unió egészében csak 0,3 százalékos volt a gazdasági növekedés. Ez mindenképp lassulás, hisz 2005. első negyedévében ugyanez a mutató még 0,5 százalék volt, tehát az unió tovább lassult, míg Magyarország változatlanul tartja az ütemet.
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint jelentős a folyó fizetési mérleg és a költségvetés hiánya, és Magyarország növekedése is visszaesett. Az egészségügy és az oktatás kiadáscsökkentő reformja mellett hangsúlyozták egy széles körű, alacsonyabb adókulcsokra és szélesebb adóalapra épülő adóreform szükségességét. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!