Hírek

2005.08.04. 00:00

Az unióban megéri táppénzre menni

Európa számos országában az a gyakorlat, hogy a munkavállalók évről évre egyre hosszabb időt töltenek betegállományban. Hogy ők miért, és mi miért nem? A válasz roppant egyszerű: mert nekik megéri. Ezzel szemben Magyarországon az igazán betegek sem mernek otthon maradni, vagy ha muszáj, inkább szabadságot vesznek ki.

K. E.

Németországban például a munkavállalók betegszabadságuk idejére a fizetésük száz százalékára jogosultak, de másutt is csak tíz–húsz százalékkal csökken a jövedelmük. Az egészségbiztosítási rendszer adta lehetőségekkel gyakran maguk a munkáltatók is visszaélnek: mivel a táppénzeket a központi költségvetés fizeti, előfordul, hogy egyes – megrendelésekben szegényebb –- időszakokban kényszer-betegállományba küldik dolgozóik egy részét vagy – ilyen is előfordult már – akár valamenynyiüket. Egy berlini kutatás eredményei szerint a szúrópróbaszerűen ellenőrzött 65 ezer beteg 53 százaléka egészségesnek bizonyult. Sőt, egyes európai kormányokról kiderült, hogy a betegállományban lévő, munkaképtelen státusba helyezett emberek számának mesterséges növelésével igyekeznek csökkenteni a munkanélküliek statisztikai arányát. Angliában például a munkaképes korú felnőttek 7,5 százaléka élvezi a munkaképtelen státusszal járó folyamatos szociális juttatásokat.

Mi a helyzet ezzel szemben Magyarországon? Annyira féltik az emberek alkalmazottként a munkahelyüket, hogy amíg csak mozdulni képesek, nem maradnak otthon. Illetve ha mégis muszáj, inkább csúsztatnak, de semmiképpen nem terhelik a munkaadójukat a táppénzzel járó pluszköltségekkel. Hiszen 1996-ban tizenöt napra növekedett az az időszak, ami alatt a táppénzt a munkáltató köteles kifizetni dolgozójának, és csak ez után lép be a társadalombiztosítás; ráadásul akkor is csak úgy, hogy a táppénzkiadások harmada a munkáltatót terheli. Márpedig ilyen feltételek mellett legyen a munkatárs bármilyen jó szakember, ha gyakran betegeskedik, előbb-utóbb – teljesen érthetően – elküldik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!