Hírek

2005.08.04. 00:00

Barkács a Discoveryn

Az űrhajózás történelmében először végeztek asztronauták javítási munkálatokat űreszközön a világűrben. Steve Robinson és Nogucsi Szoicsi szerdán enyhe izgalommal kezdett a kockázatos művelethez, hogy hatórás űrsétájuk során végrehajtsák a szükséges műveleteket a rajtnál megsérült Discoveryn.

Gyulay Zoltán

Robinsonnak a nemzetközi űrállomáshoz kapcsolódott űrrepülőgéppől kilépve egy két és fél méteres robotkaron függeszkedve puszta kézzel, a hüvelyk- és mutatóujjával kellett az egyedülálló vészműtét során a hővédő pajzs csempéinek kitüremkedő fugáit eltávolítania. Szükség esetén egy-egy résznél különleges kést és ollót is használhatott, ezek az eszközök azonban balesetet, illetve súlyos kárt okozhatnak mind a burkolatban, mind az űrruhában. A NASA készen áll arra, hogy az űrsikló burkolatának esetleges megsértése esetén újabb űrsétát rendeljen el.

A hővédő pajzs fugáinak kijavítása után az űrtechnikusnak az ablaktól nem messze ki kellett javítania még egy darabot, amelyet föltehetően egy purhabból készült, levált szigetelődarab sértett meg – mondta Wayne Hale helyettes programigazgató Houstonban. Ugyanakkor a szárnyél károsodásával kapcsolatos aggodalmak alaptalannak bizonyultak. A moszkvai űrközpontban tartózkodó NASA-képviselő kijelentette: a bevetés sikerrel zárult. A javítást az amerikai űrkutatási hivatal azért rendelte el, mert visszatérés közben a kitüremkedő fugázóanyag a Föld légkörébe való belépéskor veszélyes hatásokkal járhatott volna. Óránkénti húszezer kilométeres sebességnél senki nem tudja előre megmondani, hogy mi fog bekövetkezni a szigetelés darabjaival. A szakértők attól tartottak, hogy a rendkívül magas hőség – akár ezerhatszáz Celsius-fok – veszélyes és végzetes lehet. A szigetelőanyagnak a forró gázok bejutását kell megakadályoznia a hővédő csempék közé. A fugázóanyag jelenleg két és fél centiméterre áll ki, miközben a biztonsági előírások leföljebb 0,6 centimétert engedélyeznek.

George W. Bush amerikai elnök személyesen hívta föl előző nap Eileen Collins parancsnokot, hogy kifejezze jókívánságait. „Nagyon-nagyon fontos, amit önök tesznek – mondta. – Személyemben a Fehér Házból a legnagyobb támogatójukat tudhatják.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!