Hírek

2005.08.11. 06:03

Baseballjátékosnál gyorsabb robotkéz

Japán kutatók kifejlesztettek egy robotkezet, amely nagyobb biztonsággal kapja el a labdákat, mint a baseballjátékosok, de nem csak sportcélokra használható.

Simon Krisztián

Az új robotkéz láttán a legjobb baseballjátékosok is elsárgulnak majd az irigységtől. A szerkezet még egy 300 km/órás sebességgel repülő labdát is százszázalékos biztonsággal el tud kapni. Amint egy labdát a kéz irányába dobnak, az behajlítja ujjait és felveszi az elkapópozíciót. Akio Namiki és tudóstársai a tokiói egyetemen jelentős lépésnek tartják találmányukat, amely arra mutat, hogy a robotokat veszély esetén is alkalmazni lehet. Ezek a gépek a kritikus pillanatokban gyorsan tudnának reagálni, és ezzel akár életet is menthetnének.

A robotkéznek három ujja van, ezek az emberi kézhez hasonlóan ízületeket tartalmaznak. A tenyér helyére a tudósok egy hipergyors kamerát helyeztek, amely 1500 pixeles felbontású. Ennek segítségével követi a robotkéz az eldobott tárgyakat. Amint valami a kéz felé közelít, elektromotorok segítségével abba az irányba fordul, amerről a figyelt tárgy érkezik. Amikor már el tudja kapni, az irányító gépezet rövid elektromos impulzusokat küld az ujjperceknek. Ezek aztán a másodperc törtrésze alatt elkapják a labdát.

Egy apróság viszont még gondot okoz a tudósoknak: a kéz ugyanis nem képes se vízszintesen, se függőlegesen elmozdulni. Ma még nem olyan strapabíró ez a szerkezet, hogy egy igazi baseballpályán bevethessék. A kéz még nem képes az ebben a sportágban szokásos erősen elhajított, kemény labdák elkapására. Puhább textilgolyók, illetve más tárgyak – például cilinderek – esetében már bizonyított a japán csoda.

A robotkezet a tárgyak elkapásánál bizonyított sebessége és pontossága különbözteti meg a most használt ipari robotoktól – méltatta a szerkezetet Ulrich Nehmzow, az essexi egyetem robotkutatója. – Ennek a kéznek gyerekjáték mozgó tárgyakat követni és elkapni – mondta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!