Hírek

2005.08.12. 06:28

Beépített csontgyár a szervezetünkben

Új módszert dolgoztak ki a menthetetlenül megrongálódott csontok pótlására: egy úgynevezett bioreaktor segítségével a test önmaga „gyárthatja” a szükséges szövetet.

S. K.

[caption id="" align="alignleft" width="185"] Csontpótlásra általában a legsúlyosabb törések esetén van szükség
[/caption]A baseli és a Vanderbilt egyetem kutatói létrehoztak egy úgynevezett „csontgyárat”, amelynek segítségével súlyos betegségeket és csonttöréseket könnyebben gyógyíthatnak. Az új módszer lehetővé teszi, hogy a saját testünkben termelhessük a pótcsontot, így elkerülhetővé válik, hogy az átültetés után a test kilökje az idegen anyagot.

A kutatók nyulakon végezték el kísérleteiket. Először egy „bioreaktort” létesítettek az állatok sípcsontjának közelében. Ezen a helyen lehetővé tehető, hogy az új csont hozzánőjön a régihez. Folyadékot fecskendeztek a sípcsont és a fölötte található sejtréteg közé, az így kialakult rést pedig egy géllel töltötték meg. Ezután már nem volt más dolguk, mint várni, majd nyomon követni, hogy mialatt a seb gyógyul, a bioreaktorban új csontállomány képződik.

Hat hónap elteltével kiderült, hogy az új szövet ugyanazokkal a tulajdonságokkal rendelkezik, mint a természetesen nőtt csont, valamint emellett az új és a régi csont között volt egy törésvonal, amelynek mentén az új csontot könnyen eltávolíthatták. A tudósok ezután átültették a szövetet a másik sípcsont friss töréséhez. Az ezt követő megfigyeléseik során bebizonyosodott, hogy a pótszövet tökéletesen illeszkedik a törött csonthoz.

Csontpótlásra általában a legsúlyosabb törések esetén van szükség vagy olyankor, ha rák vagy más betegség miatt teljesen tönkrementek a csontok. Ilyenkor a medencecsont felső részéből pótolják a szövetet. A medencecsonthoz viszont meglehetősen nehéz hozzáférni, és a rendelkezésre álló mennyiség is korlátozott, ráadásul a betegek egy ilyen beavatkozás után még évek elteltével is heves fájdalmakra panaszkodnak.  Az új eljárás segítségével megkerülhetővé válna ez a probléma, állítják a tudósok.

A további kísérletekben sikerült a bioreaktorokban porcokat is termelni. Ezért  a kutatók most már azt tervezik, hogy másfajta szöveteket, így akár májat is megpróbálnak pótolni a forradalmian új módszerrel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!