Hírek

2005.08.02. 00:00

Befektetésre nem, nyaralásra igen

Akik könnyen tudnak mozdulni, és szívesen utaznak, azoknak megéri üdülési jogot venni, majd szobájukat, apartmanjukat egy nemzetközi hálózatban csereberélni. Befektetésként azonban nem ez a legjobb.

Kaszás Erzsébet

Valahol vásároljon egyhetes üdülési jogot, fizesse az RCI-tagdíjat, és a cserékkel nyaraljon minden évben a legszebb helyeken! Ez a reklám. A valóság? Nagyon nem mindegy, hogy hol vesz valaki üdülési jogot. Magyarországon – a rendszerbe már két-három éve belépők tapasztalatai szerint – a hévízi Club Dobogómajor a legjobb cserealap. Ezt átengedve más tagoknak a magyar tulajdonosok eljutottak Spanyolországba, a Kanári-szigetekre, a görög szigetekre és Máltára. Igaz, általában a főszezonon kívül. Angliába és Franciaországba azonban jellemzően már két-három héttel előbb le kell foglalni a cserét, Ausztriában vagy Svájcban nyáron van hely, de télen lehetetlen szabad üdülőt találni. A főszezonban az olaszok inkább maguk veszik igénybe üdülési jogukat.

Ezzel együtt, ha valakit RCI-előadásra invitálnak – és kizárólag a párjukkal, amelynek üzleti magyarázatát nem sikerült megérteni –, ne legyintsen elsőre, hogy becsapás. Mert ez attól függ. Az üdülési jog valóban csak a szálláslehetőséget teremti meg, az utazási, megélhetési költségeket nem. Tehát aki belevág, annak a beugróhoz szükséges minimum 700–800 ezer forintnál, de inkább 1,5–2 millió forintnál biztosan több pénzre lesz még szüksége. A tagsági díj mellett vannak ugyanis egyéb, folyamatosan fizetendő költségek, az üdülő fenntartására, karbantartására. S ezek akkor is kötelezőek, ha valaki nem üdül, nem cserél. De mivel a cserelehetőség átadható barátnak, ismerősnek, és bérbe is adható, akkor is hasznosul, ha a tulajdonos önmagának nem talál a több mint 90 ország mintegy 5400 üdülőjében (egy-egy üdülőben akár több száz önálló üzletrész is lehet) olyan csereajánlatot, ahova maga is szívesen elmenne. Az üdülési hetek több év alatt össze is gyűjthetők.

Természetesen bárki bármely országban vásárolhat üdülési jogot, és az RCI-rendszerben igen sokan vannak olyanok, akik külföldi ingatlanba fektetnek. Napjainkban az üdülési jogok piaca a világban összesen évi 9–10 milliárd dollár forgalmú, és a tagok száma mintegy 7 millió. Közülük 1,5 millió él Európában, és több tízezer magyar család kapcsolódott már be. Nálunk a legnagyobb érdeklődést két-három éve tapasztalták a forgalmazók. Majd miután megindult egy eladási hullám – mivel sokan úgy ugrottak bele, hogy nem tisztázták előre a feltételeket –, mostanra ez is lecsengett, és az adásvétel beállt egy normál piaci mértékre. Az új belépők száma az utóbbi időben azért sem nő igazán, mert sokan másodkézből vesznek üdülési jogot – ez jelenleg olcsóbb, mint aki közvetlenül a forgalmazóval üzletel –, és így ők nem jelennek meg új tagként a statisztikákban.

A leggyakoribb gond, hogy az üdülési jogot általában 30 vagy akár 99 éves időtartamra adják. Aki aktív kereső korában megvásárolja, nyugdíjasként rádöbben arra, hogy a költségeket nem képes fizetni és – mivel a csere és az üdülés is további összegeket igényel – kihasználni sem. Viszont mivel többen szeretnének eladni, mint venni ilyen jogot, a kínálati piacon az árak nyomottak, és sokszor az eredetileg befektetett ár sem térül meg. Ráadásul a forgalmazók értékesítési előadásaikat gyakran arra építik, hogy az RCI-ben rejlő pénzügyi befektetési lehetőségekről győzködik a hallgatóságot. De ha valaki valóban veszi a fáradságot, és évekre megtervezi, üdülési jog nélkül mennyit költene nyaralásokra, és összehasonlítja az RCI-ben felmerülő költségekkel, rá kell döbbennie: pénzügyi szempontból nem jár jobban. Hisz a belépéskor szükséges összeget számos jövedelmezőbb módon is befektetheti, hozamaiból évente ott és akkor nyaral, ahol és amikor akar.

Szótár

RCI (Resort Condominiums International): Nemzetközi szervezet, amely a rendszerébe felvett üdülők működésének folyamatos ellenőrzésére, klubtagjai cseréinek lebonyolítására, igény esetén komplett utazások megszervezésére vállalkozik. Ide sorolható a repülő-, a hajó-, a kompjegy beszerzése; az utazási biztosítás megkötése; valamint az autókölcsönzés stb.) is. Akinek van üdülőjoga, az jogosult egyben RCI-klubtaggá is válni, s a klubtagsággal járó kedvezményeket élvezni.

 

Eladó üdülőjogok (Ft)

Club Dobogómajor 900 000–1 400 000

Club Abbázia Keszthely 700 000

Holiday Club Hévíz 600 000–1 400 000

Easy Life Mosonmagyaróvár 1 000 000

Siófok Club Serena 1 200 000

Debrecen Aranybika Club 1 500 000

Spanyolország (Miraflores Club) 2 966 000

Kanári-szigetek (Tenerife) 2 200 000

Ausztria (Murau) 2 250 000

Forrás: Reggel-gyűjtés

RCI tagsági díj

1 évre 99 euró

2 évre 200 euró

3 évre 269 euró

5 évre 410 euró

(1 euró=245 forint)

Forrás: Reggel-gyűjtés

hálózatban csereberélni. Befektetésként azonban nem ez a legjobb. Kaszás Erzsébet Szótár RCI (Resort Condominiums International): Nemzetközi szervezet, amely a rendszerébe felvett üdülők működésének folyamatos ellenőrzésére, klubtagjai cseréinek lebonyolítására, igény esetén komplett utazások megszervezésére vállalkozik. Ide sorolható a repülő-, a hajó-, a kompjegy beszerzése; az utazási biztosítás megkötése; valamint az autókölcsönzés stb.) is. Akinek van üdülőjoga, az jogosult egyben RCI-klubtaggá is válni, s a klubtagsággal járó kedvezményeket élvezni. Eladó üdülőjogok (Ft) Club Dobogómajor 900 000–1 400 000

Club Abbázia Keszthely 700 000

Holiday Club Hévíz 600 000–1 400 000

Easy Life Mosonmagyaróvár 1 000 000

Siófok Club Serena 1 200 000

Debrecen Aranybika Club 1 500 000

Spanyolország (Miraflores Club) 2 966 000

Kanári-szigetek (Tenerife) 2 200 000

Ausztria (Murau) 2 250 000

Forrás: Reggel-gyűjtés RCI tagsági díj 1 évre 99 euró

2 évre 200 euró

3 évre 269 euró

5 évre 410 euró

(1 euró=245 forint)

Forrás: Reggel-gyűjtés -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!