Hírek

2005.08.22. 00:00

Bezárták a „takarítatlan” Auchan áruház több részét

B. M.

Azonnali hatállyal betiltotta a szigetszentmiklósi Auchan áruház több részlegét az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) a vasárnap délelőtt tartott átfogó ellenőrzést követően – közölte az ÁNTSZ Pest megyei szolgálata vasárnap este. A szolgálat az áruház húsüzemének, grillhús-kiadójának és cukrászatának működését tiltotta meg. Az áruház ellen megindították a szabálysértési, a minőségvédelmi és a végrehajtási bírságolási eljárást, és mintegy tizenöt kiló lejárt szavatosságú húskészítményt koboztak el.
Az ÁNTSZ munkatársai az eladótér húsos pultjában összegyűlt véres vizet találtak, az áruházi polcokon elhelyezett egércsapdából kiszóródott a méreg, a cukrászüzemben pedig szobahőmérsékleten tárolták a sütemények egy részét. Hiányzott a kézmosó, a papír kéztörlő, valamint az áruház egyetlen dolgozójának sem tudták felmutatni egészségügyi könyvét. A bezárt részlegekben nem volt intézkedésre feljogosított vezető, és az áruház egészére a „takarítatlanság volt jellemző”.
Az ÁNTSZ döntése szerint a betiltott részlegek mindaddig nem működhetnek, amíg nem teremtik meg a közegészségügyi előírásoknak megfelelő feltételeket. Az ÁNTSZ, valamint a fogyasztóvédelem egy hónapon belül kétszer is sorozatos hiányosságokat tárt fel az áruházban, és számos lakossági panasz is érkezett a tisztiorvosi szolgálathoz.
Gráf József agrárminiszter múlt hét kedden állapodott meg a nagyáruházláncok vezetőivel, hogy kereskedői magatartási kódexet kötnek. Ennek egyik előzménye a mostanihoz hasonló néhány ügy volt. Szintén lejárt szavatosságú húskészítményeket találtak több helyen. A Lidl szentendrei áruháza jutott a bezárás sorsára két hét időtartamra. A fogyasztóvédők átfogó vizsgálata is pár napja került nyilvánosságra. Ebben a legsúlyosabb higiéniai szabálysértések is előfordulnak. Például egérürülékre leltek az eladótér polcán.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!