Hírek

2005.08.13. 00:00

Bilincstől a díszteremig

Elnézést kértek a bántalmazott arab focistáktól tegnap a békéscsabai városháza dísztermében. Az Egyesült Arab Emirátusokból érkezett, s a városban edzőtáborozó ifjúsági csapatot Baji Lajos alpolgármester és dr. Kurucz Ferenc jegyző fogadta.

Nyemcsok László

A játékosok egy bowlingpálya bérlése miatt keveredtek nézeteltérésbe egy játékterem biztonsági őrével. Kisebb csetepaté alakult ki, de a bántalmazás kimerült rángatásokban. A Csaba Center biztonsági szolgálatának vezetője látta ezt a cirkuszt a monitoron, és nagy rendőri erőket kért azzal indokolva, hogy „menekülttáboros külföldiek verik a biztonsági őrt”. A rendőrök igazoltatni akarták az arab focistákat, de ők elszaladtak. Ezután a szálláshelyükön többüket elfogták, megbilincselték és állítólag néhányukat gumibottal bántalmazták.

Saleh al-Mazrouei, Al-Dhafra Sports Club igazgatója a városházán kiemelte: elfogadják a békejobbot, azonban van két elvárásuk. Az egyik, hogy a rendőri túlkapások felelősei ne ússzák meg a testi és lelki sérüléseket okozó incidenst. Másrészt továbbra is ragaszkodnak ahhoz, hogy a rendőrség írásban kérjen elnézést a történtekért.

Dr. Fazekas Géza, a Békés Megyei Főügyészség sajtószóvivője elmondta: hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás bűntettében nyomoznak ismeretlen tettes ellen. Két arab sértettje van az ügynek, és jelenleg a tanúkat hallgatják meg, valamint a szakértői véleményeket várják. Dr. Hajdú Antal, a Békés megyei főkapitányság helyettes vezetője hangsúlyozta: a rendőrség szóban elnézést kért azoktól, akiket vétlenül vontak kényszerítő intézkedések alá. Nincs okuk arra, hogy írásban is bocsánatot kérjenek. A rendőrségen belső fegyelmi vizsgálat zajlik, de az egyértelmű, hogy az intézkedő rendőrök túlnyomó többsége jog- és szakszerűen járt el. A rendőrség garázdasággal a biztonsági őrrel szemben fellépő arab fiút gyanúsítja, a szabálysértési ügyet áttették a bíróságra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!