Hírek

2005.08.30. 00:00

Budai körútnak szánták

Villák, patinás egyházi iskolák sorakoznak Újbuda egyik forgalmas útján. Mégis kevés a bámészkodó, a turisták nem tévednek erre.

Tóth Tímea

[caption id="" align="alignleft" width="320"] A 61–es villamosról meg lehet csodálni az épüleket. A Szent Margit Gimnázium (képünk) sokáig Kaffka Margit nevét viselte, a Szent Imre Gimnázium pedig József Attiláét.
[/caption]– Sajnos, már közel sem olyan, mint régen volt – legyint Tóth Judit, a Villányi úti cukrászda fagylaltos pultja mögött. – Tíz évvel ezelőtt még tele volt üzlettel a környék, két zöldséges, egy hentes, három élelmiszerüzlet is volt a közelben. Mostanra mind megszűnt. Nem meglepő, hiszen az emberek csak átrohannak az utcán, szinte soha nem állnak meg itt. Járókelő alig van, látja, ide se téved be senki – néz ki egykedvűen a középkorú nő az üres utcára.

Autók persze suhannak el szép számban a széles úttesten, de vagy a Karolina út vagy a körtér felé sietnek vezetőik. Pedig megállhatnának. Ezen a szakaszon, egyelőre, még ingyen várakozhatnak. Körbenézni is érdemes, akad bőven látnivaló. Szép és csúf egyaránt. A Móricz Zsigmond körtér felől a Szent Margit Gimnázium harmincas években megálmodott épülete magasodik az utcára. Az egykori leánygimnázium alapításakor az ország és sokak szerint Európa legszebb és legmodernebb felszereltségű tan- és nevelőintézete volt. Nem messze egy másik keresztény iskola, a mindössze két évvel korábban, 1929–ben elkészült Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium épülete áll. Az iskolával egy időben a rend templomot is építtetett annak közvetlen szomszédságába. Mindkét épületet Walder Gyula építész tervezte.

Szemsértően kilóg a neobarokk épületek sorából az Általános Vállalkozási Főiskolának helyet adó szocreál „műremek”. Bár el kell ismerni, az intézmény nevét olyan falfirkára emlékeztető stílusban festették fel a házfalra, hogy beleillik az utcaképbe. Nincs szinte olyan redőny, cégér vagy alagsori ablak a Villányi úton, amelyet ne rondítana el egy csúf „kortárs alkotás”. – Ez is azért van, mert kihalt az utca – adja meg a magyarázatot a förtelmes látványra Tóth Judit. – Néha cirkál erre járőrkocsi, de ez még nem riasztja el a vandálokat. De nem akarok ennyi rosszat mondani, van azért minek örülni is. Szeretjük a sok fát és bokrot, amelyeket nemrég ültettek ide. Bár nem úgy, mintha a sajátunk lenne. A megállókat is tisztán tartják. Ebben jelentős a fejlődés, régen az utcaseprők reggel jöttek és egész nap koszban úszott az utca.

Piszok valóban nincs. Sem ember, sem állat által elejtett hulladékot nem látni errefelé. Még a Feneketlen-tó körüli parkban sem, pedig ott megfordul egy-két eb gazdástul. A nevét bizonytalan okból viselő hosszúkás tó sokakat vonz. Talán keserű, növények és állatok számára egyaránt mérgező, kén-hidrogén-tartalmú vize miatt. Pihenés, egészségügyi séták és romantikus andalgás céljára azonban kiválóan alkalmas a park. Mint ahogy az egész Villányi út is. Csak ez utóbbin járva időnként be kell hunyni a szemet. Hogy csak a szépet lássuk.

Valamikor bányagödör volt a Feneketlen-tó

A Villányi út kiépülése az 1920-30-as években kezdődött. A fákkal, parkokkal és villákkal szegélyezett folyósót a budai körút egyik szakaszának szánták. Mai neve először az 1870-es években tűnik föl. A harmincas évek elején Szent Imre herceg útnak hívták, majd 1945 után visszakapta eredeti jelét. Az út elején álló Feneketlen-tó valaha az Első Pesti Géptéglagyár Rt. bányagödre volt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!