Hírek

2005.08.18. 00:00

Budapest fantasztikus látomása

Száznegyven oldalas pályázatot nyújtott be a főváros, hogy elnyerje az Európa Kulturális Fővárosa 2010 címet. Látványos, de részleteiben kidolgozatlan és nevetségesen drága terv.

Tóth Tímea

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Kétszintű, leginkább egy világűrbéli féreglyukra emlékeztető gyalogos- és kerékpárhíddal kötnék össze a Vigadó teret és a jövőbeni budai korzót
[/caption]Elkészült. Tegnap 10 órakor Budapest benyújtotta pályázatát Bozóki András kulturális miniszterhez az Európa Kulturális Fővárosa 2010 cím elnyerésére. Az ünnepi alkalomból villamosra szálltak a városatyák és a pályázat fő ötletgazdái. Jókora újságíróhad szorításában szardíniaként zötyögtek el a Jászai Mari térről a Közraktárakig a kettes villamos különjáratával. Hogy közben megmutassák, hol – miből – mi lesz, ha nem a másik hat versenyben maradt magyar város nyeri az egy évre szóló címet 2010-ben.
– A pályázat legfőbb célja, hogy a város lakói szimbolikusan és a valóságban birtokba vegyék a Dunát. Ezt számos, a folyóhoz kapcsolódó építménynyel, eseménnyel szeretnénk elérni – magyarázza Bojár Iván András, a Budapest 2010 programiroda igazgatója a villamoson kapaszkodva.
– Az Óbudai Gázgyár lenne az egyik helyszín, a negyedet a kreatív ipar központjává alakítanánk – veszi át a mikrofont Z. Halmágyi Judit építész. – Itt kapna helyet a Műszaki Múzeum, a Magyar Innovációtörténeti Intézet és Park.
A tervekben leginkább színes kötözött sonkákra emlékeztető épületek felhúzása mellett kiépítenék a Duna-parti sétányt is.
A Margit híd oldalára spielbergi víziókban szereplő, galaktikus űrlény formájú üvegbuborékot képzeltek. A vízbe nyúló csápokban turistainformációs központ, kávézó és kilátó lenne. A Várkert Bazárban divatszalonokat és szoborkertet alakítanának ki. Innen kiindulva egy kétszintes, űrbéli féreglyukat másoló gyalogos-, kerékpároshidat terveztek, amelyen keresztül könnyen el lehetne jutni a több képviselő által szamárságnak minősített, hipermodern Citadella-fürdőhöz. Mindkét parton a környezetvédők tetszését biztosan elnyerő henger alakú képződményeket tennének a Dunába. Kávéházak, kiállítások számára. A folyót kivilágítanák, vízitaxik és vízibuszok járnának rajta.
– Megérkeztünk a terv másik kiemelt központjához, a Közraktárakhoz – fejezi be a képzeletbeli idegenvezetést Demszky Gábor főpolgármester. – A felújított épületegyüttes kapuként fogadná a városba hajóval érkezőket. A csarnokok nemzetközi kikötőként és közösségi térként funkcionálnának. Itt végződne a Rádayból induló bohémnegyed. A terveket hosszan lehetne sorolni, de érdemesebb azzal foglalkozni, mennyibe kerülne, ha mindez megvalósulna.
A 104 milliárd forintos teljes költségből az európai uniós támogatás és az egyéb források huszonhárommilliárd forintot tennének ki. Ezentúl hatvanmilliárdos magántőkével, négymilliárdos állami hozzájárulással és 17 milliárdos önkormányzati forrással számolnak. Mit is mondhatnánk erre? Így legyen!

Ősszel döntenek a nyertes magyar városról

A kormány október 23. előtt dönt arról, melyik magyar várost terjeszti fel megerősítésre Brüsszelbe az Európa Kulturális Fővárosa címre. Bozóki

András kulturális miniszter elmondta, hogy a 15 tagú zsűri zeptemberben ül össze. A tegnapi határidőig mind a hét pályázó: Eger, Miskolc, Pécs, Győr, Sopron, Debrecen és Budapest leadta a pályamunkát.

kidolgozatlan és nevetségesen drága terv. Tóth Tímea Ősszel döntenek a nyertes magyar városról A kormány október 23. előtt dönt arról, melyik magyar várost terjeszti fel megerősítésre Brüsszelbe az Európa Kulturális Fővárosa címre. Bozóki

András kulturális miniszter elmondta, hogy a 15 tagú zsűri zeptemberben ül össze. A tegnapi határidőig mind a hét pályázó: Eger, Miskolc, Pécs, Győr, Sopron, Debrecen és Budapest leadta a pályamunkát. Kétszintű, leginkább egy világűrbéli féreglyukra emlékeztető gyalogos- és kerékpárhíddal kötnék össze a Vigadó teret és a jövőbeni budai korzót -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!