Hírek

2005.08.31. 00:00

Budapest örökzöld Tangója

Több mint piac. Élménykombinát. Hagyatékból, lomtalanításból, illetve egyéb úton beszerzett mütyüröktől roskadozik a piac. A szakértők azonban értékes holmikat is kihalászhatnak.

Vég Márton

[caption id="" align="alignleft" width="132"] Aki a Tangóként is emlegetett piacon nem talál magának való herkentyűt, cuccot az nem is e világi ember. Mert itt aztán minden kapható.
[/caption]Ha Ön kreatív, lelkes, nyitott és önálló személyiség, akkor itt nagy valószínűséggel otthonosan fogja érezni magát. Határozott, dinamikus fellépéssel, jó kommunikációs és kapcsolatteremtő képeséggel felvértezve pedig egyenesen garantált az eredményes és jókedvű kikapcsolódás. Hiszen a Nagykőrösi úti használtcikk-piacon – ismertebb nevén az Ecserin – az említett tulajdonságokkal valóságos kincsekre lehet szert tenni.

Budapest közkedvelt és meszsze földön híres bolhapiacára tömegközlekedéssel kicsit hosszadalmas és fáradságos vállalkozás kibumlizni. Családi kisautóval nekivágva is eltart egy ideig, de így legalább lesz mivel hazaszállítani a jó üzleti érzékkel kihalászott vásárfiákat. A rozsdásodó sorompón túljutva kitárulkozik előttünk a piac, és ez az a pillanat, amikor egyértelművé válik: az Ecseri ugyan már nem a régi, de azért még most is megéri fejest ugrani a nagy magyar valóságba. Hétköznap azért ne nagyon számítsunk hömpölygő emberáradatra, hiszen a zsibvásár szombatonként virágzik.

A fogyasztóvédelmi és uniós szabályok által előírt árfeltüntetési kötelezettségről errefelé ugyan kevesen hallottak, de éppen ez benne a „truváj”. Itt ugyanis nemcsak lehet, de egyenesen muszáj alkudozni. Egy porcelánból készült, díszes fedeles szelencét például kezdetben ezer magyar forintra taksált a régiségkereskedő. A vevő szerepét alakító idős hölgy sokévnyi tapasztalatról tanúbizonyságot téve azonban ennek pont a felét tartotta reálisnak. Kölcsönös engedményekkel végül kompromisszumos megállapodás született. A zöldfülűek tehát vigyázzanak, hiszen kellő rafinéria és furfang nélkül könnyen ráfizethetnek az üzletre. Merész tárgyalási stratégiát alkalmazva azonban rendkívül jutányos áron lehet bevásárolni.

– A Tangó a 70-es, 80-as években volt az igazi – jegyzi meg egy fura alak, miközben egy poros citerából próbál tiszta hangokat előcsalogatni. – Nem is tudtad, hogy így hívja a pesti népnyelv? Márkás farmerokat szinte csak itt lehetett venni. Nekem még az összes bútorom is innen van, de rengeteg kis apróságra is itt akadtam rá. A gyűjtők igazi paradicsoma ez a piac, elképesztő őrültségekkel van tele.

Hangszerekből tényleg Dunát lehetne rekeszteni. Az említett pengetősön kívül többek között balalajka, hegedű, duda és kürt várja következő muzikális gazdáját. Közvetlenül mellettük lejárt külföldi rendszámok… Egymás mellé felszegezve igazán vagány szobabelsőt eredményeznek. Persze, hogyha inkább festményekkel szeretnénk díszíteni lakásunkat, akkor is jó helyen járunk. Eleddig méltatlanul el nem ismert ecsetkezelők munkái közül válogathatunk.

Hintaszék és petróleumlámpa, meg amit akarunk

Az apró boltok mennyezetéről réz-, bronz- és kovácsoltvas csillárok függnek alá. A falak mellett szecessziós bútorok húzódnak, előttük masszív hintaszék. Az antik asztalon petróleumlámpa, ingaóra és ezüst gyertyatartó porosodik. A szemközti üzletben szódásszifon, katonai távcső, diavetítő, varrógép és gázmaszk is jól megfér egymással. A szekrény tetejéről kitömött hím fácán bámul üveges szemmel. Az aprólékosan kidolgozott pisztolyokat, kardokat, tőröket sem kell sokáig keresni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!