Hírek

2005.08.17. 00:00

Célpont a legfőbb ügyész?

Egyelőre nem nyilatkoznak a pártok a Kulcsár Attila ügyészségi kihallgatásán készült felvételről. A szalagot akár a legfőbb ügyész elleni fellépésre is használhatják a politikai erők.

Szemán László–Tibay Gábor

Politikai szappanopera új fejezetének minősíti a Kulcsár-ügyet és a bróker ügyészségi kihallgatásáról készült videó bemutatását Kiszelly Zoltán politikai elemző. A politológus lapunknak elmondta: a brókerügy vesztese az a politikai erő lehet, amely adott esetben jogerősen élvonalbeli, a párthoz szorosan köthető politikust „veszít”. Kiszelly leszögete: ha alkalmasint az derül ki, hogy a brókerügy egyúttal pártfinanszírozási botrány, az az egész demokratikus berendezkedésbe vetett hitet is megingathatja. A politológus leszögezte: törvényszerűen felértékelődik az ügyben a vizsgálatot folytató ügyészség szerepe: a Kulcsár-videót – amelyen szakértők szerint a kihallgató ügyészek, köztük Ihász Sándor jelenlegi fővárosi főügyész több ízben a büntetőeljárási törvénynek nem megfelelően vezették a kihallgatást – a kormányoldal által többször leszavazott Polt Péter legfőbb ügyész elleni „támadásra” is fel lehet használni.

Ezzel kapcsolatban – lapunk kérdésére – Kolláth György alkotmányjogász elmondta: legsúlyosabb esetben a legfőbb ügyész felmentését a köztársasági elnök kezdeményezheti, az államfő ez irányú javaslatáról a parlament hoz döntést. Polt Péter utódját jövő májusig kell megtalálni. Kérdés, ezt még a jelenlegi kormány teszi-e meg vagy már az új kabinet ideje alatt kerül rá sor. Mindez attól is függ, Sólyom László államfő mikorra írja ki a választási fordulókat. Időközben a köztelevízió szóvivője közölte: szakmailag kifogástalanul jártak el, amikor közzétették a Kulcsár Attila kihallgatásán készült feltételeket. Holub Katalin a Fővárosi Főügyészség azon hétfői közleményére reagált, amelyben a vádhatóság felháborítónak és „rágalmazó jellegűnek” minősítette a televízió vasárnap esti műsorában elhangzottakat.

A parlamenti pártok – megkeresésünk ellenére – nem nyilatkoztak a legújabb fordulatokról. Csak Dávid Ibolya MDF-elnök jelentette ki egy televíziós műsorban: az igazságszolgáltatásba vetett bizalmat és hitet rendíti meg a bemutatott eljárási részlet.

Kerék Csabát, a Britton Kft. ügyvezetőjét Kulcsár Attila botrányt kiváltó videovallomása utáni napon vették őrizetbe. Úgy tudjuk, hogy a vallomás alapján az ügyészség utasította erre a rendőrséget. Kerék négy hónapig volt előzetesben, azóta házi őrizetben van. A felvétel nyilvánosságra kerülése utáni napon Kerék azonnal kijelentette, hogy valótlan Kulcsár valamennyi róla szóló állítása. Kiemelte: érthetetlen, hogy többszöri indítványa ellenére miért nem szembesítették őt a rá valló gyanúsítottal. Erre már csak a bíróságon lesz lehetősége. „Hazugságot mondani bűn, azt mondatni még nagyobb bűn, de elfogadni a legnagyobb bűn. Kulcsár állításával szemben nem tudtam arról, hogy bűncselekményből származik az a pénz, amit a Britton Kft. a Kulcsár-ügyhöz köthető off-shore cégtől kapott és kezelt” – mondta el lapunknak Kerék Csaba. Szerinte a sikkasztás a Britton Llc. nevű off-shore céghez köthető, amelynek csak a neve azonos az ő cégével, a Britton Kft.-vel. A Britton Llc. valójában Kulcsár érdekeltségébe tartozik. Az álbróker azt vallotta a Fővárosi Főügyészségen: az egész bűncselekmény-sorozatot Kerék találta ki, ő adott tanácsokat, hogyan károsítsa meg ügyfeleit, és miként leplezze ezt. – Nagyszámú, zárt rendszerű adatkezelésről volt szó, amit a K&H Equitiesen kívülről még ismerni sem lehetett, nemhogy befolyásolni. A sikkasztás egy jól dokumentált, zárt rendszerben történt, ezt a rendszert még egy Britton off-shore sem tudta befolyásolni, nemhogy más – fejtette ki Kerék Csaba, hangsúlyozva: ismeretei az ügyről az iratismertetés során neki bemutatott dokumentumokból származnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!