Hírek

2005.08.11. 00:00

Csányi megköszöni Hornnak…

Egy rossz hírű, elavult lakossági népbankból vált Európa legjövedelmezőbb, több szakmai díjat is elnyert pénzintézetévé Csányi Sándor vezénylete alatt az OTP. A társaság az 1995-ös kibocsátáskori huszonnyolcmilliárd forintos piaci tőkeértékét 2300 milliárd forintra növelte.

T. P.

Elsősorban az egykori politikai vezetésnek, Horn Gyula volt miniszterelnöknek, és Suchman Tamás akkori privatizációs miniszternek köszönte meg tegnap az első, privatizációval egybekötött tőzsdei kibocsátást Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója, aki 1992-ben egy korszerűtlen, jóllehet kiterjedt országos hálózattal rendelkező bankot vett át. Az 1997-es névérték tizedeléses árán megvett részvényeken nyolc év alatt mintegy százszoros hasznot realizálhatott az, aki mindvégig megtartotta őket. Eközben 1993 és 2005 között a bank profitja is közel a százszorosára növekedett.

Az elnök-vezérigazgató kiemelte, hogy az OTP az egyetlen független bankcsoport a régióban, melynek 25 százalékos mérlegfőösszeg szerinti, és 30 százalékos betéti részesedése Magyarország meghatározó hitelintézetévé teszi. Eközben a bankszektor profitjának 40 százalékát tudhatja magáénak, és csoportszinten öt országban jelenleg 843 fiókot tart fenn, és ügyfeleinek száma nyolcmillió lett.

Spéder Zoltán vezérigazgató-helyettes a bankcsoport következő öt évre kidolgozott stratégiáját bemutatva elmondta, hogy az eurózóna kihívásaira felkészülve a mennyiségi szempontok helyett a minőségi bank modellje a céljuk. 2009-re a régióban a háztartások pénzvagyonának megduplázódására és a nem banki megtakarítások gyors növekedésére számítanak, miközben a betétek, és ezek hazai piaci részesedésének csökkenését várják. A lakossági hitelekben a kölcsönök futamidejének megnyúlására és a kamatbevételek növekedésére számítanak. Országonként 17 százalékos (itthon 14 százalékos) átlagos nyereségnövekedést terveznek, ami a profitot közel duplájára növelné az ötéves periódus végére. Az adatok az időközben végrehajtandó felvásárlások hatása nélkül értendőek.

Lantos Csaba vezérigazgató-helyettes elmondta, hogy a következő években még komolyabb nemzetközi versenytársak jelenhetnek meg a térségben. Az elmúlt időben hatalmas profitra szert tett bankcsoportok előbb-utóbb további felvásárlásokat fognak végezni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!