Hírek

2005.08.19. 00:00

Csonka irat született

Három parlamenti párt frakcióvezetői – a Fidesz-MPSZ nélkül – tegnap közös gazdaságpolitikai nyilatkozatot írtak alá.

Tibay Gábor

A kormánypártok és az MDF frakcióvezetői tegnap aláírták azt az eredetileg négypártinak szánt politikai nyilatkozatot, mely Kóka János gazdasági miniszter kezdeményezésére került a pártok elé. A Fidesz nem csatlakozott a többi parlamenti erőhöz: szerintük „semmitmondó” dokumentumok helyett a gazdaság valós problémáival kellene foglalkozni.
Az egyoldalas nyilatkozat 12 pontja nagy vonalakban vázolja a következő évtized gazdaságpolitikai alapelveit. Ezek a versenyképesség javításáról, a bürokrácia csökkentéséről, az adórendszer átalakításáról, a foglalkoztatási ráta tíz éven belüli hét százalékpontos emeléséről szólnak.
Gyurcsány Ferenc kormányfő az aláírás előtt elmondta, hogy a nyilatkozat a magyar gazdaság hosszú távú, átfogó céljaira vonatkozó javaslatokat fogalmaz meg, amelyekkel mindenki egyetérthet. Kóka János szerint jelképes, hogy a dokumentumot csupán három párt írta alá, ezért reméli, hogy a Fidesz mielőbb csatlakozik a nyilatkozathoz.
Lendvai Ildikó MSZP-frakcióvezető szerint az irat garancia a befektetőknek, az országban él a szándék a kiszámítható gazdaságpolitikára. Kuncze Gábor SZDSZ-elnök, frakcióvezető szerint az anyagban foglaltak jobb életet teremtenek a polgároknak.
Herényi Károly az MDF részéről elmondta, az aláírt nyilatkozat Dávid Ibolya pártelnök nemzeti minimumról szóló gondolatainak megvalósulását jelenti, ezért csatlakoztak a dokumentumhoz, mely biztonságot nyújt a vállalkozóknak.
A Fidesz szerint azonban a nyilatkozat helyett a gazdaság valós problémáival illene foglalkozni. Lapunknak Varga Mihály, a párt gazdaságpolitikusa elmondta, a közelmúltban három problémára – így a munkanélküliség és az üzemanyagárak növekedésére, valamint természetbeni juttatások adóztatására – is felhívták a figyelmet, de a kabinet nem reagált. Varga Mihály elmondta, a Fideszben is volt olyan hang, mely szerint a dokumentum olyan semmitmondó, hogy nyugodtan aláírhatnák, de végül úgy döntöttek, a Fidesz „nem kíván asszisztálni” a kampányanyaghoz.
Kérdésünkre, mely szerint az irat aláírásával szűkül-e az ellenzék mozgástere, kijelentette: „a gazdasági tárca által öszszeállított anyag még a kormánypártokat sem kötelezi semmire”.

Mit tartalmazott a félig üres, félig tele doboz?

Domokos László Fidesz-képviselő a gazdaságpolitikai nyilatkozatról szóló vita során egy dobozban gazdaságpolitikai javaslatcsomagot adott át Kóka János szakminiszternek. A kormányzat szerint azonban a doboz jószerével üres volt: javarészt korábban már leszavazott vagy elfogadott parlamenti indítványokat tartalmazott. Áder János, a Fidesz frakcióvezetője maga is elhatárolódott Domokos „akciójától”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!