Hírek

2005.08.23. 06:28

Drága a rákgyógyászat csodafegyvere

Bánky Bea

[caption id="" align="alignleft" width="320"] A páciensek háromnegyedénél megváltozott a korábbi diagnózis
[/caption]A rákgyógyászatban csodamódszerként emlegetett PET/CT a legkorszerűbb képalkotó eljárás. A PET-kamera olyan érzékeny, hogy még a foggyökérnél megbúvó apró gyulladásos gócot is képes kimutatni. A félmilliárd forintba kerülő műszer a szívproblémákat és az Alzheimer-kórt is korán jelzi.
„Az eddigi százötven páciens 61 százaléka már betegen kérte a vizsgálatot, amely kétharmaduknál megváltoztatta a korábbi diagnosztikai eredményt” – tudtuk meg Dr. Lengyel Zsolttól, az újbudai Pozitron Diagnosztika Központ főorvosától. Hozzátette: 36 százalékuknál a betegség előrehaladottabb stádiumát állapították meg, a jelentkezők 23 százalékánál pedig igazolni tudták, hogy nem olyan nagy a baj.
A magántőkéből működő Pozitron Diagnosztika Központban áll a rákdiagnosztika legkorszerűbb csodafegyvere, de mivel az Országos Egészségbiztosítási Pénztár nem finanszírozza a vizsgálatokat, így azok 250 ezer forintba kerülnek. Igaz, a Debrecenben működő PET-eljárást kifizeti a tb, de ott egyrészt csak PET-kamera működik (CT-rész nélkül), másrészt évente csak ezer vizsgálatot finanszíroznak.
„Ez kevés, hiszen Magyarországon évente hatvanezer daganatos betegséget állapítanak meg, amelybe közel harmincezren belehalnak, pedig korai felismeréssel és hatékonyabb diagnosztikával sokuk élete megmenthető lenne”. Tavaly október végén a budapesti intézmény benyújtotta pályázatát, amelyben a betegek részére teljes támogatást kért. Ezt idén ősszel bírálja el az Egészségügyi- és a Pénzügyminisztérium. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!