Hírek

2005.08.24. 06:47

Dráma Somogyországban

Kaposvárott száznyolcvan lakóházat veszélyeztet a felhőszakadások miatt megáradt Kapos folyó. Somogybabodon negyven házat árasztott el a környező dombokról lezúduló víz.

Harsányi M. – Vas A.

A katlanszerű mélyedésben fekvő Somogybabodot körülvevő dombokra annyi csapadék hullott tegnap, hogy a víz hat méter széles és másfél méter széles folyammá duzzadva tört be a faluba, ahol negyven házat árasztott el. Taszár közelében a főútra öntött ki a medréből kilépő Orci-patak, komoly fennakadásokat idézett elő a Kaposvár környéki közlekedésben. Tegnap délután csaknem 150 méter hosszú szakaszt tengelyig érő víz borított; a kamionok csupán egy nyomsávat használhattak, az autókat elkerülő útra terelték.

A Belügyminisztérium tízmillió forintos gyorssegélye szerdára a kaposvári önkormányzat számláján lesz. Ezt Lamperth Mónika belügyminiszter jelentette be kedden, amint Szita Károly kaposvári polgármesterrel felkereste a Kapos folyó által elöntött városrészeket. Az összeget csak a szociálisan rászoruló bajbajutottak megsegítésére lehet felhasználni. A vis maior keretből pedig a károk felmérése után soron kívül utalják ki a szükséges összeget. Szita Károly polgármester azt mondta a terepszemlén, hogy minden bajbajutott városlakó megkap minden segítséget, bármennyibe is kerüljön ez a városnak. Eddig csak néhányan jelentkeztek az önkormányzatnál gyorssegélyért, igazán nagy érdeklődésre az ár levonulása után lehet számítani.

A polgármester szerint bebizonyosodott, a Kapost – amely állami kezelésű vízfolyás – jóval nagyobb rendszerességgel kell kotorni, bár elképzelhető, hogy a mostani esővel akkor sem tudott volna megbirkózni a meder.
Somogy megyében 35 települést sújtott a rendkívüli időjárás, 172 esetet regisztráltak. A megyében három területet sújtott a különböző erősségű felhőszakadás: Észak-Somogyban Balatonboglár, Visz, Látrány, Somogybabod és Somogytúr környékén, Belső-Somogyban Nagyatád, Bolhás, Somogyszob és Lábod környékén, valamint a megyeszékhelyen volt szükség az átlagosnál komolyabb intézkedésekre.

A mezőgazdasági termelők és a falugazdászok megkezdték a károk felmérését. Varga Gábor, a megyei földművelésügyi hivatal vezetője szerkesztőségünknek elmondta: mintegy két és fél ezer hektáron a víz az úr. A veszteség mértéke nem becsülhető. Szerencsére a meteorológusok száraz időt jósolnak.

Kéthavi átlag egyszerre

Lamperth Mónika elmondta: hét utcában 180 épületet veszélyeztet a víz Kaposvárott, eddig nyolc családot kellett kitelepíteni otthonából. A belügyminiszter megállapodott Csizmár Gábor munkaügyi miniszterrel, hogy a csapadék- és belvízelvezetésre benyújtott közhasznú munkák pályázatait soron kívül bírálják el a jövőben, erre a kormány 150 millió forintot különít el – közölte tegnap a kormányszóvivő. – Az elmúlt napokban átlagosan 60 milliméternyi csapadék hullott a Kapos 3200 négyzetkilométeres vízgyűjtő területére – állította Gombos András államtitkár. – Kaposvárra még ennél is több, körülbelül 90 milliméter, amely körülbelül kéthavi átlagnak felel meg. Emiatt a folyó vízhozama 48 köbméterre nőtt másodpercenként, míg a vízjogi engedélyben csak 30 köbméter szerepel.

– Az elmúlt napokban átlagosan 60 milliméternyi csapadék hullott a Kapos 3200 négyzetkilométeres vízgyűjtő területére – állította Gombos András államtitkár. – Kaposvárra még ennél is több, körülbelül 90 milliméter, amely körülbelül kéthavi átlagnak felel meg. Emiatt a folyó vízhozama 48 köbméterre nőtt másodpercenként, míg a vízjogi engedélyben csak 30 köbméter szerepel. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!