Hírek

2005.08.18. 00:00

Dúlnak az indulatok a Malév eladása körül

M. B.

Ahány megnyilatkozó, annyiféle szám arról, mennyit ér a Malév. Az ÁPV Rt. az orosz AirBridge nevű céggel tárgyal a légitársaság eladásáról. A Fidesz a magánosítás leállítását követeli, mert az szerintük hátrányos lenne az országnak. Keveslik a 160 milliós vételárat, s elbocsátástól is tartanak. Az SZDSZ szerint eredménytelenné kellene nyilvánítani a pályázatot, mert nincs megfelelő árajánlat. Az ÁPV közleményben tudatta, hogy a vevőnek át kell vennie a 30 milliárdot meghaladó adósságot, s tízmilliárd forint körüli tőkeemelést is vállalnia kell. Arra nem térnek ki, hogy magántulajdonos esetén is megmaradna-e hosszabb távon is az adósság mögötti állami garancia.
A vevőnek jelentkező orosz konzorcium mögött álló cégek vezetője a KrasAir, amelynek nagyszabású beruházásai mögött az állami Vnyesekonombank áll. A Fideszben komolytalannak tartják az orosz cég anyagi erejét. Nem új elemként felvetődött a tranzakció kapcsán a nemzetbiztonsági kockázat lehetősége. Négy és fél éve, amikor a Gazprom szeretett volna tulajdont szerezni a BorsodChemben, az akkori kormány a legmagasabb szinten mérlegelte a nemzetbiztonsági érdekek esetleges sérülését.
Szakértők akkor hangsúlyozták, hogy meghatározó magyar cégekben olyan külföldi tulajdonosoknak van helyük, amelyek teljesítik a nemzetközi előírásokat: átlátható tulajdonosi szerkezet és működés. Nem szerencsés továbbá – hangsúlyozták –, ha a nyugati normáknak nem mindig megfelelő orosz kormány befolyásra kap lehetőséget ilyen hazai cégekben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!