Hírek

2005.08.15. 00:00

Egy nemzet kultúráját nem lehet politikai okokból kettéosztani

BAMA

A társadalomban a szerepüket, lehetőségeiket kereső csoportok és személyiségek éles harcokat vívnak elképzeléseik érvényesítéséért.
A szembenálló érdekek szembenálló politikai arculatot öltenek. Mindez méltányolható, ha a küzdelmek megmaradnak a politikai érdekérvényesítés talaján, s nem uralkodik el a tévedés, hogy kultúránk vagy történelmünk nagyjai besorozhatók napjaink szembeállított seregeibe.
A tragédia akkor következik be, ha ennek a tévedésnek a nyomán felégetik egymás templomait. A felégetett kegyhelyek,
a hajlékaikból kiűzött istenek helyén többnyire csak hamis bálványok ütnek tanyát.
A kultúra templomainak lerombolása az egész nemzetet sújtja. A templomok a nemzeti kultúra részei. A politikai ellenfelek templomai éppúgy, mint a saját templomaink.
Talán ennél is nagyobb tragédiát jelez, ha a tűzrakás megszállottjai, beletanulva a gyújtogatásba, saját táboruk kegyhelyeire is csóvákat vetnek.
Sántikáló korunkban a templom lehet egy újság, egy tévécsatorna, egy múzeum, egy rádió, egy kiállítóhelyiség.
Bármi, ami alkalmas egy közösség találkozására. Bármi, ami lehetőséget ad a megmaradásra. Bármi, ami emberi lényeket, életeket és értékeket ölelhet magába.
Bármi, ami megtarthatja nemzetünket. Azt a nemzetet, amely mindannyiunké. Akkor is mindannyiunké, ha különböznek politikai ítéleteink.
Sem a nemzetet, sem annak kultúráját nem lehet kettéosztani. Akik ezt megpróbálják, azok a mindennapok politikai harcait és értékítéleteit alkalmazzák egy olyan szférára, ami mindezek felett áll. A politikai szempontok szerinti felosztás, különösen annak bolsevizált bal–jobb változata, nemcsak lerángatja nemzeti értékeinket a sárba, hanem legfőbb gátja a nemzeti értékek újjászületésének.
Az idő távlatából lényegtelenné válnak az egykor áthidalhatatlannak tűnő szakadékok, s a hajdani csatamezőkön virágos mezőket nyit az emlékezés.
A Halotti Beszéd mindannyiunké. Balassit melyik tábor vallhatná magáénak? A hitvitázó prédikátorok, a reformálók és ellenreformálók mind  nemzeti kultúránk részei lettek. Csokonai, Petőfi, Arany, Vörösmarty, Eötvös, Krúdy, Mikszáth és Móricz, Ady, Füst Milán, Radnóti, Kosztolányi, József Attila, Németh László, Illyés, Kassák, Szabó Lőrinc, Nagy László, Pilinszky és a zeneszerzők, festők, szobrászok, építészek egyazon kultúra építőkövei lettek. Együtt és csakis együtt alkotják a nemzeti kultúrát.
Ezért aki a mindennapok politikai harcait kiterjeszti a kultúra mezőire, az bimbózás előtt tépkedi ki a virágokat. A parlagon pedig csak dudva üt tanyát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!