Hírek

2005.08.17. 00:00

Éjszakai dübörgés űzi el az óbudaiak álmát

Rados Virág

– Felháborító módon elvették a pihenéshez való jogunkat – kesereg lapunknak lakásában  Balázs Istvánné.
Az asszony az óbudai lakótelepen lakik. Szomszédaival együtt fültanúként szenvedte végig az idei Sziget-fesztivált is. A Hajógyári-sziget közelében élők tapasztalatai ellentétesek azzal, amit Tarlós István kerületi polgármester állít. Mármint, hogy a Sziget zaja nem zavarta Óbuda lakóit.
– Ismerek egy fiatalasszonyt három gyerekkel. A kicsik úgy megrémültek a dübörgéstől, hogy minden éjszaka felsírtak – mondja egy másik hölgy.
A Sziget nem egy vendége ráadásul a családi házas övezetben bemászott a kerítéseken, a Duna-parton végezte szükségét, tisztálkodni pedig a közeil nagyáruházba, az Auchanba járt – mondták el a panaszosok.
– Az áruház mosdója kész förtelem volt – teszi hozzá Balázsné. – De ezt az egy hetet valahogy még kibírtuk. Azonban a diszkók fülsüketítő zaja egész évben borzalmas.
Többek között a Hajógyári-szigeten működő Dokk diszkót említi. Öt éve folyamatosan levelezik a szórakozóhely miatt a hatóságokkal.
– Hétből hat éjjel egyáltalán nem tudunk aludni. Zajszintmérésekre hivatkoznak, miszerint a zaj a megengedett határon belül van. Elképesztő, hogy teljesen hülyének nézik az embert.
Tarlós István polgármester nagyot sóhajt.
– A könyökömön jön ki a Sziget – közli. – A főváros ingyen odaadja a területet, a dicsőséget aztán Demszky Gábor fölözi le. De azért, hogy a fesztiváltól légvonalban háromszáz méterre egy tizenötezres lakótelep szenved, én vagyok a felelős.
S hogy mi a helyzet a diszkókkal? Tarlós szerint a Hajógyári-sziget a pihenő- és szórakozóhely funkcióját tölti be. A lakók tehát hiába várják, hogy itt teljes csend honoljon.
– Vannak túlreagálások is – teszi hozzá a polgármester. – Némelyek szándékosan kiállnak fülelni az ablakba, aztán rohannak panaszkodni, ha egy kis zajt hallanak.

Bárki felfogadhat független zajszakértőt

A bajra megoldás lehet a civil kurázsi – mondta Magyar György ügyvéd. A panaszosok saját független zajszakértőt fogadhatnak. Ha összefognak, közösen viselhetik a költségeket. Egyéni sérelmeiket így bizonyíthatják, és kártérítésért perelhetik a zaj okozóját. Az ötlet tetszik az óbudaiaknak, de nincs rá napi kilencvenezer forintjuk – így Balázs Istvánné.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!