Hírek

2005.08.30. 00:00

Ekho: mézesmadzag és korbács

Az egyszerűsített közteher-viselési hozzájárulás ugyan nem lesz kötelező, de az ellenőrzések szigorodnak. A tegnapi egyeztetésen kiderült: az ekho 25 milliós jövedelemig lesz választható.

Bak Mihály

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Kezdetben sokan bohóckodásnak látták a kormány kísérletét, de még nem zárható ki, hogy akár Brüsszelben akadályba ütköznek
[/caption]Egy gyors szakmai érdek-képviseleti egyeztetés után tegnap reggel a kormány évi tízről 25 millió forintra emelte a január elsején hatályba lépő ekho jövedelmi plafonját. Az alsó összeg továbbra is a mindenkori minimálbér (amely idén 57 ezer forint). Változatlan az ekho összes terhe: 35 százalék, s megoszlása. A kifizető 20-at (11 százalék egészségbiztosítási, kilenc nyugdíj-biztosítási járulék), az ekhózó magánszemély 15-öt (négy százalék nyugdíjjárulék, 11 százalék szja) fizet. A parlamentnek november 15-éig kell törvénybe iktatnia, a kormány addigra ígéri elkészíteni néhány fontos részletintézkedését is.

Az eredetileg a színlelt szerződések megszüntetését szolgáló önfoglalkoztatás helyett született ekho nem foglalkoztatási jogviszony, hanem adózási forma. Ennek megfelelően nem szükséges hozzá munkaviszony. Jelentős hátránya, hogy táppénzre nem jogosítja fel azt, aki ezt a formát választja. Jelentős változás az eredeti koncepcióhoz képest, hogy lényegében csak egyes szellemi-művészeti szakmák űzői választhatják az ekhót. A lista 15 foglalkozásra szűkült, s új „filozófiája” lett a tervezetnek. Eszerint a „közügyek szabad megvitatása”, a „közügyekkel összefüggő információkhoz való hozzájutás”, a „művészeti élet szabadságának” előmozdítása a törvény célja. Ez hivatott kivédeni azon alkotmányos aggályokat, amelyek szerint önkényes, nem indokolható csoportképző ismérvek alapján választatnak ki az egyszerűbb adózási szabályt választható szakmák.

A színlelt szerződésekre jövő év június 30-áig van életben moratórium, addig nem vizsgálják a valójában munkaviszonyra jellemző, de vállalkozási szerződés mögé bújtatott foglalkoz(tat)ási viszonyokat. Gyurcsány Ferenc kormányfő tegnap elmondta: nem lesz kötelező az ekhót választani, de akit 2006. július elseje után azon kapnak, hogy nem valós vállalkozási szerződéssel dolgozik – noha ekhózhatna –, az komoly adó- és munkaügyi ellenőrzésre számíthat. Ennek az elválasztásnak az ismérveit fogják a következő hetekben kidolgozni. Adószakértők szerint akinek egy helyről származik – viszonylagos rendszerességgel és hasonló összegben – jövedelme, az bizonyosan „megbukik” a vizsgálaton. A majdani szabályok valószínűleg arra fognak kiterjedni, megszabott-e a munkavégzés helye, milyen eszközöket (iroda, számítógép, telefon használata) enged át a megbízó a szerződő félnek.

Mivel az ekho jövedelmi határa az eváéval megegyező, 25 millió forint lesz, nyilvánvaló a kérdés: melyik a jobb? Az eva eredetileg a társas vállalkozásoknak lett kitalálva, noha több mint ötvenezer egyéni vállalkozó is eszerint adózik napjainkban. Ha tisztán a jövedelmet nézzük, egyértelműen legrosszabb a „rendes” munkaviszony, legelőnyösebb az eva, utóbbival azonban az ellátások és a jövőbeni szolgáltatások (nyugdíj) terén szenved hátrányt választója. Az ekho a „kis pénz, kis foci” elvét követi (az állam szempontjából), vagyis csökkentett járulékokért szolidabb szolgáltatás jár. Kétszázezer forint bérből az állam 162 ezret szed be, munkaviszonyos ekho után csak 90 ezret. Kérdés, s erre még nincs válasz, hogy hány cég fogja alkalmazottait „megkérni” a munkaviszony helyett az ekhózásra.

Versenyjogi fenntartások továbbra is vannak

A foglalkozási kör meghúzása sem oszlatta el a nem tevékenységsemleges volta miatti aggályokat, egy másik viszont megmaradt. Veres János pénzügyminiszter szerint az ekho a magánszemélyeknek nyújt kedvezményt. A munkaadók is profitálnak azonban, minden egyes foglalkoztatott harminc százalékkal olcsóbb, mint a hagyományos munkaviszonyban állóké. Ez még fennakadhat az EU rostáján.

Akik a javaslat szerint az ekhót választhatnák

Könyv- és lapkiadó szerkesztője, újságíró, rádiós-televíziós szerkesztő, író, műfordító, képzőművész, iparművész, zeneszerző, rendező, operatőr, fotóművész, színész, előadóművész, bábművész, zenész, énekes, koreográfus, táncművész, népzenész, cirkuszművész.

Bruttók és nettók

Kifizetés Kifizetett

módja összeg (Ft)

Bruttó munkabér 100000

Nettó munkabér 79000

Bruttó eva* 100000

Nettó eva-jöv.* 105000

Bruttó ekho

(munkaviszonnyal) 100000

Nettó ekho-jöv. 84900

Bruttó ekho

(nem munkaviszonnyal) 100000

Nettó ekho-jöv. 85000

*25 százalék áfával

Forrás: Reggel-számítás

módja összeg (Ft)

Bruttó munkabér 100000

Nettó munkabér 79000

Bruttó eva* 100000

Nettó eva-jöv.* 105000

Bruttó ekho

(munkaviszonnyal) 100000

Nettó ekho-jöv. 84900

Bruttó ekho

(nem munkaviszonnyal) 100000

Nettó ekho-jöv. 85000

*25 százalék áfával

Forrás: Reggel-számítás Kezdetben sokan bohóckodásnak látták a kormány kísérletét, de még nem zárható ki, hogy akár Brüsszelben akadályba ütköznek -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!