Hírek

2005.08.15. 00:00

Eldobhatja a Citrom-díjat a kastély

Tizenöt éve küzdenek a műemlékvédők a Galga menti kastély helyreállításáért. Eddig egy indiai maharadzsa kezében volt az épület, akit nem érdekelt a sorsa.

Tóth Tímea

[caption id="" align="alignleft" width="151"] Ilyen volt és nemsokára talán ilyen lesz. A maketten még csak a megvalósítandó álmok szerepelnek.
[/caption]– Remélem, hogy jövőre végre nem a turai kastély kapja a legrosszabbul kezelt műemléknek járó Citrom-díjat! – mondja meglepően őszintén a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnökhelyettese a helyreállításról rendezett tájékoztatón. – Az elmúlt tíz-tizenöt évben a különböző néven futó műemlékvédelmi intézmény szélmalomharcot vívott a kastély megóvásáért. Rengeteg fejfájást okozott ez nekünk. Komolyan mondom, az itteni helyzet nagyban hasonlít vagy inkább rosszabb is, mint az állatorvosi ló! A kastélyok ma fellelhető valamennyi problémáját magán viseli. Ez most isteni közbeavatkozás, hogy egy cég végre a kezébe vette a restaurációt és értelmes hasznosítási célt tűzött ki maga elé – zárja elégedetten mondandóját a turai kastélyban Fejérdy Tamás.

Az Operaház kistestvérének is hívott turai Schossberger-kastélyt Ybl Miklós tervezte, és teljes egészében 1883-ra készült el. Jókedvében csinálhatta, a neoreneszánsz épület olyan lett, akár egy ékszerdoboz. Egy Loire menti kastély a Galgánál, sok toronnyal, körülötte hatalmas botanikus kerttel. De a történelem viharai nem kímélték, szovjet katonák szállásául, kórházként, majd iskolaként használták. Egészen 1975-ig. Akkor a Pallas Lapkiadó Rt. kezelésébe került az állami tulajdon. A cég 1990-ben adott túl rajta, mindösszesen 125 millió forintért (!). A vevő egy indiai maharadzsa, hivatalosan a Khoady cégcsoport volt. A tervezett 1996-os világkiállítás miatt ruházott be a vagyonos befektető, egy kastélyszálló-komplexumot akart kialakítani. De az EXPO-val együtt a felújítás is meghiúsult, és egészen a tavalyi évig semmi nem történt. Egyéves hosszas rábeszéléssel, illetve egy több tízmilliós kényszerhelyreállítási kötelezettséggel végül sikerült rávenni a maharadzsát, hogy csináljon valamit a kastéllyal. Ekkor szállt be az üzletbe a Tura Invest Kft., amely az indiai cég partnereként többségi tulajdonosa lett a kastélynak.

– Az eddigi tulajdonossal ellentétben nekünk vannak terveink a kasréllyal – szögezi le German István, a társaság gazdasági igazgatója. – Egy hatezer négyzetméteres, százszobás, ötcsillagos kastélyhotel-komplexumot szeretnénk itt kialakítani. Felhasználva a turai gyógyvízben, karsztvízben rejlő lehetőségeket. Egy százhektáros golfpályát is építenénk, félórányi távolságra a kastélytól. Jövő nyáron kezdenénk a munkát, a nyitást 2008–ra tervezzük.

A jelenlegi elképzelések szerint a kastélyt helyreállítanák és megnyitnák a nagyközönség előtt is, a szállodát egy új épületszárnyban alakítanák ki, amit az épület mellé építenének, hasonló stílusban. Az előzetes becslések szerint mindez közel négymilliárd forintos beruházásból valósulhat meg. A fedezetet magántőkéből és hitelből teremtik majd elő. Azt nem tudni, a maharadzsa hozzájárul–e a költségekhez. Remélhetőleg uniós pályázatokból is csurran-cseppen valami. A KÖH elnökhelyettese reményét fejezte ki, hogy az állam is beszáll a helyreállítás finanszírozásába. Ígérni viszont semmit nem tudott.

Egy hétig nyitva lesz a park és a kastély

1975 óta először egy hétre megnyitják a turaiak előtt a Schossberger-kastély botanikus kertjét. Múlt szombattól e hét vasárnapig ingyenesen meg lehet nézni a parkot és a kastély egyik szárnyában ideiglenesen berendezett fotókiállítást az egykori és a leendő kastélyról. Szombaton és vasárnap 15–19 között, hétköznap 10–19 között látogatható a park és a tárlat. A nyitóünnepet augusztus 20-án, 17 órakor tartják. Ezen a napon este tízig lesz nyitva a Schossberger-kastély.

a napon este tízig lesz nyitva a Schossberger-kastély. Ilyen volt és nemsokára talán ilyen lesz. A maketten még csak a megvalósítandó álmok szerepelnek. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!